Varför är franska fartyg ofta otillräckligt utrustade?

För några dagar sedan, en artikel från Sea and Marine orsakat en viss mediefrenzy inom det nationella försvarsområdet. Han förklarade att Bretagne fregatten avtill nationella flottan, ett fartyg av Aquitaine-klassen, hade sett sina R-ECM-störsändare, utrustning designad av Thales, som gör att fartyget kan blockera fartygsradarer men också fientliga anti-skeppsmissiler, avlägsnas för att utrusta den nya fregatten från Lorraine. Faktum är att endast 7 partier av störsändare faktiskt har beordrats av den franska marinen att utrusta sina 8 FREMM-fregatter, vilket lämnar ett fartyg permanent utan dessa system, som ändå anses vara kritiska för förstklassiga fartyg, sannolikt kommer att fungera med mycket hög intensitet i inför stora hot, även om, låt oss komma ihåg, underhållsschemat för franska fregatter föreskriver att det alltid finns minst en fregatt av Aquitaine-klassen under underhåll. Men det senaste avsnittet av den ryska kryssaren Moskva som är kraftigt skadad av vad som verkar vara två ukrainska Neptunus-fartygsmissiler, är en passande påminnelse om behovet av denna typ av utrustning för sådana fartyg.

Det måste sägas att fallet med R-ECM störsändare från FREMM fregatter bara representerar toppen av ett mycket större isberg, den franska marinen är van vid kronisk underutrustning av sina fartyg. Således skulle de smygande lätta fregaterna av La Fayette-klassen ursprungligen utrustas med ett skrovekolod, torpedrör och ett vertikalt uppskjutningssystem för sina luftvärnsmissiler, bara för att inte vara utrustade med någon av denna utrustning, vilket berövar fartyget anti -ubåtskapacitet och begränsning av dess luftvärns- och antimissilförsvarskapacitet. På liknande sätt har de 3 helikopterfartygen av Mistral-klassen, fartyg som anses vara nyckelskepp (kapitalfartyg på engelska) av den franska flottan, endast mycket begränsade medel för självförsvar med två luftvärnssystem med mycket SIMBAD kort räckvidd och minskad störning Förmågor. Till och med de nya försvars- och interventionsfregaterna, som kommer att tas i bruk från 2026, kommer endast att bära 16 vertikala silos för luftvärnsmissiler, och kommer inte att ha några störsändare eller närliggande antimissilsystem, till skillnad från sina grekiska motsvarigheter beväpnade med 32 silos och en CIWS SeaRam. När det gäller de efterlängtade High Seas Patrollers, för att ersätta den antediluvian A69, kommer de bara att ha, som tung beväpning, en enkel 40 mm Rapid Fire CTAS kanon, och om de kommer att bära ett skrov-ekolod, kommer de inte att ha något luftvärnssystem med kort räckvidd, inte heller torpeder som ändå är relativt användbara för krigföringsuppdrag mot ubåtar.

FLF Marine Nationale Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Rysk-ukrainska konflikten
världens första stealth fregatt, Lafayette fick aldrig den utrustning som borde göra det möjligt att betrakta den som en 1:a rang fregatt.

I själva verket är exemplet med R-ECM störsändare från Bretagne bara ett exempel bland många andra på en djup och långvarig trend i den franska flottan, som har många fartyg som inte är tillräckligt utrustade och beväpnade för att operera i ett stridsområde. Vi kan därför undra över skälen till dessa skiljedomar, utförda både av den franska flottans planering och av ministeriet för försvarsmakten. Uppenbarligen är förklaringen framför allt budgetmässig, eftersom marinen varje år bara har en budget i storleksordningen 1 till 1,5 miljarder euro för sin nya utrustning (exklusive avskräckning), otillräcklig för att bygga och utrusta en flotta av den storlek som Paris önskar. . Emellertid kunde den nationella marinens personal ha beslutat att minska storleken på sin flotta, för att överföra de frigjorda budgetarna till den nödvändiga utrustningen. Men ett sådant beslut skulle medföra många svårigheter med betydande konsekvenser för den franska flottans förmåga.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna