Pentagons program för transportabla kärnreaktorer från Pele tar fart

Varje dag förbrukar Pentagon 50 miljoner liter bränsle för sina väpnade styrkor, och denna siffra kan mer än fördubblas i händelse av ett större engagemang. Förutom de orimliga kostnader som en sådan konsumtion innebär även för ett oljeproducerande land som USA, och den alltmer problematiska inverkan på de cirka 100 miljoner kg CO2 som släpps ut i atmosfären varje dag, utgör detta beroende också en permanent logistisk huvudvärk för amerikanska styrkor utplacerade utanför territoriet, även när kriget i Ukraina har visat logistiska kedjors enorma sårbarhet inför moderna vapensystem och ett motiverat infanteri som effektivt utnyttjar gerillatekniker. Dessutom kan problemet bara öka i och med att fler och fler operativa kapaciteter kopplade till elproduktion tas i bruk, såsom riktade energivapen, elektriska eller hybrida framdrivningsfordon, datorsystem, detektions- och kommunikationssystem som blir allt kraftfullare och därför energikrävande. .

Tanken på att placera ut en minikärnreaktor för att producera den elektriska energi som styrkorna behöver är inte ny för USA. Pentagon hade alltså lanserat studier i mitten av 50-talet för att möta detta specifika behov, och de tekniska framsteg som registrerats under de senaste åren har gjort det möjligt att återuppliva detta koncept från början av 2010-talet. 2020 för DARPA att officiellt ta över projektet, och finansierar en preliminär studie för konstruktionen av en kärnreaktor med en effekt på 1 till 5 GW, som kan gå ombord på en 20-fots lufttransportabel container. Tre företag valdes ut för att utföra denna preliminära forskning, BWX Technologies, Inc i Virginia, Westinghouse Government Services i Washington DC och X-energy i delstaten Maryland, och programmet fick officiellt namnet "Pélé-programmet", uppkallat efter gudinnan av eld och vulkaner från hawaiisk mytologi.

Projekt Pele kärnreaktor Nyheter Defense | Militär leveranskedja | Force Deployment - Återförsäkring
Pelé-programmet som presenterades 2020 av DARPA

Onsdagen den 13 april meddelade det amerikanska försvarsdepartementet det Pelé-programmet skulle ta ett nytt steg, med konstruktionen av en prototyp av en av de två utvalda finalisterna, i det här fallet BWX Technologies och X-Energy, tilldelningen av det slutliga kontraktet kommer att ske under de kommande veckorna. Det aviserade målet är att kunna börja testa den nya reaktorn 2024 på platsen för Idaho National Laboratory, och en operativ demonstration från 2025, enligt Dr. Jeff Waksman som är ansvarig för detta projekt. Så småningom kommer Pélé-reaktorerna att kunna transporteras med flyg med C-17-flygplan där det är nödvändigt för att stödja utplaceringen av amerikanska styrkor, och därmed avsevärt förenkla logistikkedjan för att stödja dessa ansträngningar.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Försvarsnyheter | Militär logistikkedja | Utplacering av styrkor - Återförsäkring

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna