USA tillkännager slutet på testerna av sina anti-satellitsystem

Den 15 november 2021 förstörde Ryssland satelliten Kosmos-1408 med hjälp av en anti-satellitmissil, vilket fick nästan 1500 60 skräpbitar att släppas ut i en hektisk bana, inklusive av den internationella rymdstationen. Sedan 6500-talet har inte mindre än ett dussin framgångsrika tester utförts av USA, Sovjetunionen/Ryssland, Kina och Indien på detta område, och skapat mer än 4500 bitar av rymdskräp varav XNUMX fortfarande är i omloppsbana, vilket hotar både civila och militära satellitkonstellationer. För Kamala Harris, den amerikanske vicepresidenten, var det nu nödvändigt att sätta stopp för denna upptrappning, inklusive något ovanligt för USA, genom att föregå med exempel. Så i morse, Vita huset har meddelat slutet på alla tester av anti-satellitsystem i USA, därför pratar, medan spänningarna med Ryssland och Kina är som högst, och det Pentagon var engagerad i utvecklingen av ett sådant vapen, vars demonstration snart skulle äga rum.

Det sista amerikanska testet ägde rum den 21 februari 2008, när en modifierad SM3 anti-ballistisk missil som avfyrades från AEGIS-kryssaren USS Lake Erie förstörde en defekt amerikansk spionsatellit 245 km ovanför Stilla havet. Tidigare förstörde en F-15 utrustad med en ASAT ASM-135-missil P13-1985 Solwin-satelliten den 78 september 1, under ett enda test av detta vapen. Kina, å sin sida, visade sina ASAT-förmåga för första gången den 11 januari 2007, när en SC-19-missil förstörde väderobservationssatelliten FY-1C på en höjd av 865 km. Sedan dess har landet utvecklat andra system, inklusive den specialdesignade Dong Neng-3-missilen. Indien fortsatte också under 2019 till förstörelsen av en satellit som rör sig på en höjd av 300 km under Operation Shakti, vilket skapar 270 skräpbitar i låg omloppsbana. Det israeliska antiballistiska systemet Arrow 3 är också potentiellt kapabelt att fånga upp och förstöra satelliter som rör sig i låg omloppsbana.

SM 3 missilförsvarsnyheter | ASAT | Åtaganden med flera domäner

Rädslan för den amerikanska administrationen är att förstörelsen av satelliter, under sken av tester, kommer att utlösa Kesslers syndrom, uppkallat efter en NASA-konsult, Donald Kessler, som studerade effekterna av en reaktion i kedja kopplad till förstörelsen av satelliter som leder till mångfaldigandet av rymdskräp, som i sig skadar och förstör andra satelliter, till den grad att de inte längre kan upprätthålla en fungerande satellit på de berörda höjderna och potentiellt omöjliggör rymdutforskning. Dessutom, ju högre höjd de förstörda satelliterna har, desto längre kommer skräpet att förbli i omloppsbana innan det grips av jordens gravitation, från några år för en satellit som rör sig på 300 km till flera decennier, eller till och med flera århundraden till 800 km höjd. Dessutom projicerar förstörelsen av en satellit av ett ASAT-vapen skräp inte bara på den höjd på vilken satelliten flög, utan över ett brett höjdområde, vilket gör det mycket svårt att förutse skräpets banor under en förstörelse.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | ASAT | Åtaganden med flera domäner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna