Den amerikanska flottan vill eliminera 5 skvadroner av elektroniska krigsföringsflygplan EA-18G Growler

- Annons -

Sedan de sista EF-111A-korparna gick i pension från det amerikanska flygvapnet 1998, har den amerikanska flottan varit det enda amerikanska flygvapnet med en flotta av taktiska stridsflygplan dedikerade till elektronisk krigföring och undertryckande av fiendens luftvärnsförsvar. EA-6B Prowler, sedan, från 2011, på EA-18G Growler, en version av F/A 18 F Super Hornet specifikt för detta uppdrag. Pentagons behov för den här typen av uppdrag försvann dock inte med tillbakadragandet av EF-111A, och F-16C/D utrustade med HARM-missiler var inte tillräckliga för att säkerställa flygvapnets eskortuppdrag i omtvistade områden. Detta är anledningen till att de sistnämnda, utöver de 9 skvadronerna ombord på den amerikanska flottans hangarfartyg, satte upp 5 så kallade "expeditionära" skvadroner för att kompensera denna brist, och operera från landbaser till förmån för det amerikanska flygvapnet. och allierade flygvapen, särskilt i Italien och Japan.

Nu har dock varje dollar räknas för den amerikanska flottan för att finansiera dess operativa utveckling för att möta den kinesiska utmaningen och uppenbarligen har den inte längre för avsikt att ta på sig uppdrag som inte strängt taget faller inom dess ansvarsområde. I de förberedande dokumenten för Pentagons budget för 2023 uppmanas därför att lägga i malpåse de 5 expeditionsskvadronerna för elektronisk krigföring och sätta de 25 EA-18G Growlers som beväpnar dem under malpåse 2025, vilket frigör mer än 1000 800 sjömän och officerare för andra uppdrag, samt mer än XNUMX miljoner dollar under de kommande åren, dvs halva priset för en ny fregatt av Constellation-typ. Låt oss i detta avseende komma ihåg att Den amerikanska kongressen hade kallats i juli förra året, att det amerikanska flygvapnet återigen skaffar sin egen elektroniska krigsföringsapparat och undertryckande av fiendens luftvärn.

Growler Kosovo News Defense | Awacs och elektronisk krigföring | Arméns budgetar och försvarsinsats
Sedan EF-111A Raven drogs tillbaka från det amerikanska flygvapnet, har det enda flygplanet som är dedikerat till elektronisk krigföring och undertryckandet av amerikanskt luftvärnsförsvar (SEAD) varit EA-6B Prowler sedan EA-18G Growler från USA Flygvapnet. 'U.S. Navy. Här lyfter två Growler från Roddbasen i Italien 1999 under Natos intervention i Kosovo.

Detta förslag, som fortfarande måste godkännas av Vita huset och av kongressen, vilket är långt ifrån säkert, visar dock en djupgående förändring i den amerikanska flottans hållning, som redan belysts i och med presentationen av konstruktionsplanen för marinen fram till 2045 för några dagar sedan. Det verkar faktiskt som att den amerikanska flottan inte längre har för avsikt att försöka "lösa problemen" för Pentagon eller de amerikanska parlamentarikerna genom att föreslå komplexa modeller som är kostsamma att implementera. Inför ett allt mer krävande operativt kontrakt, och resurser som, allt övervägt, förblir begränsade med hänsyn till de ambitioner som visades vid Capitolium, Pentagon och Vita huset, ställer den amerikanska flottans generalstab nu tydliga eller till och med överdrivna avvägningar, för att framkalla, kan man tycka, en medvetenhet på politisk nivå om vilka medel som faktiskt kommer att behövas för att möta de kommande utmaningarna.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Awacs och elektronisk krigföring | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna