F-35-programmet står fortfarande inför betydande förseningar och kostnadsöverskridanden

Under de senaste månaderna har F-35 vunnit i många internationella tävlingar, inklusive i Europa. Oavsett om det är i Schweiz, Finland, Kanada eller till och med Tyskland, har Lockheed-Martin-flygplanet systematiskt tagit överhanden. på sina västerländska motsvarigheter, som t.ex. American Super Hornet, eller Rafale, Typhoon och Europeiska Gripen. Paradoxalt nog, samtidigt, Pentagon har meddelat att de har för avsikt att minska antalet F-35 som kommer att förvärvas till 2025, på ett betydande sätt. Trots sin obestridliga kommersiella framgång, fortsätter enheten att möta betydande förseningar när det gäller tillgängligheten av Block 4-versionen av enheten, som av Pentagon anses vara den första fullt fungerande versionen, nu uppskjuten till 2029, liksom kumulativa merkostnader för de investeringar som krävs för utvecklingen av denna version.

Än en gång är det så årsrapporten från Government Accountability Office, eller GAO, som slår larm om detta program, vilket det har gjort vid flera tillfällen sedan lanseringen. I själva verket, enligt denna rapport, mer änen tredjedel av de F-35 som kommer att tillverkas kommer att ha producerats innan den slutliga Block 4-versionen är tillgänglig, vilket innebär betydande extra kostnader för kunder som snabbt måste modernisera sina enheter för att nå denna driftstandard. Detta i kombination med de allt mer betydande effekterna av amerikansk och global inflation på flygplanets slutpris, men också behovet av att ommotorisera flygplanet och de på varandra följande leveranstiderna av Covid-krisen, men också många kvalitetsproblem på Lockheed-Martin Supply Chain, har lett det amerikanska flygvapnet att avsevärt minska sina förvärv under de närmaste åren, minskat till 33 flygplan 2023 och endast 29 flygplan 2024, jämfört med 48 2022.

F35 fabriken Nyheter Försvar | Stridsflygplan | Underleverantörskedja för försvarsindustri
De relativt låga priserna på F-35 kan endast upprätthållas med ihållande produktion från löpande band och dess underleverantörsnätverk

För det amerikanska flygvapnet, men även i mindre utsträckning för den amerikanska flottan och den amerikanska marinkåren, är det liten mening med att utrusta sig med apparater som inte är i slutversion, även om dessa arméer alla står inför betydande budgetutmaningar, som t.ex. förvärvet av F-15EX för det amerikanska flygvapnet för att stärka sin ställning i Stilla havet. Dessutom har Pentagon sedan 2010 absorberat en stor del av de extra kostnaderna kopplade till den industriella lanseringen av programmet, och avser nu att lita på andra kunder och användare av enheten för att upprätthålla aktiviteten i produktionskedjan. Med andra ord är det obestridligen exportframgångarna för F-35A och B som nu gör det möjligt för USA:s arméer att sakta ner takten i förvärven, i väntan på 2029 och den slutliga och fullt operativa versionen av F-XNUMXA och B. flygplan, men också ankomsten av NGAD från US Air Force och F/A-XX från US Navy...


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Underleverantörskedja för försvarsindustri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna