Efter Japan väljer Sydkorea den amerikanska SM-6 för att motverka det hypersoniska hotet

Medan världens ögon förblir riktade mot kriget i Ukraina, är spänningarna i Stillahavsteatern fortfarande mycket höga, och de stora inblandade nationerna fördubblar sina investeringar och innovation i ett försök att få övertaget över sina potentiella motståndare. Under de senaste månaderna har alltså de två koreanerna ägnade sig åt en långdistansstrid om sina långväga slagförmåga successivt demonstrera effektiviteten hos sina nya ballistiska missiler och kryssningsmissiler, samtidigt som Kina också har implementerat nya möjligheter på detta område, inklusive hypersoniska och semiballistiska banavapen. De senare oroar nu de japanska och sydkoreanska staberna, med vetskapen om att traditionella antiballistiska vapen som SM-3 från det amerikanska Aegis-systemet och THAAD kämpar för att ge ett effektivt svar för att motverka dessa hot.

Medan de två asiatiska drakarna åtog sig att utveckla jämförbara vapensystem på medellång sikt, för att balansera verkligheten av hotet mot Pyongyang såväl som Peking och till och med Moskva, vände de sig också till den enda missil som sannolikt kommer att ge ett effektivt försvar mot vapen av denna typ, den amerikanska missilen RIM-174 Standard ERAM, även kallad SM-6. Till skillnad från SM-3 avsedd för anti-ballistisk avlyssning på hög höjd, använder SM-6 inte en kinetisk stötanordning, utan avlyssnar hotet med sin egen precision och manövrerbarhet. Detta gör att missilen kan prestera lika bra mot manövrerande luftmål, såsom stridsflygplan, som mot ballistiska vapen som arbetar i mycket hög hastighet men på relativt låga höjder, såsom hypersoniska missiler eller missiler med en semi-ballistisk bana, de -samma sak som ställer till problem för SM-3 och THAAD. SM-6 är så mångsidig att den även kan användas mot yt- eller markmål om det behövs.

Sejong the Great DDG 9912 Defense News | Hypersoniska vapen och missiler | Militära sjökonstruktioner
De sydkoreanska Sejong the Great jagarna i KDX-III Batch I-programmet är bland de mest kraftfulla ytstridande på planeten idag

Det är därför inte förvånande att Seoul tillkännagav att dess framtida KDX-III Batch II tunga jagare skulle utrustas med denna missil, för att fullända Sydkoreas defensiva panopol mot sin norra granne som har visat överraskande förmåga att utveckla denna typ av ballistiska och hypersoniska vapen de senaste åren. SM-6 kommer därför att äga rum tillsammans med luftvärnet SM-2 och den anti-ballistiska SM-3 inom de 48 vertikala Mk-41 silorna som kommer att utrusta de nya jagarna och erbjuda ett komplett defensivt utbud till byggnaderna, och detta av lika mycket som de kommer också att bära, förutom en 127 mm pistol, 16 K-VLS vertikala silos av sydkoreansk design som rymmer K-SAAM luftvärns- och antimissilmissiler (räckvidd 20 km), antiubåtsmissiler Hong Sang Eo (Red Shark) marinsoldater och TSLM kryssningsmissiler, samt 24 nya K-VLS II silos för att rymma de nya Cheongung 3 luftvärnsmissilerna (räckvidd 150 km), såväl som den nya överljudsmissilen mot fartyg under utveckling kurs.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Hypersoniska vapen och missiler | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna