Turkiet är fortfarande fast beslutet att ta emot ett andra rysktillverkat S-400 luftvärnsbatteri

Sedan början av den ryska offensiven i Ukraina har Turkiet visaten hållning som överensstämmer med dess inriktning i Nato, i synnerhet genom att stänga sunden och på så sätt förhindra ryska fartyg placerade i Medelhavet från att förstärka Svartahavsflottan. Dessutom har Ankara aktivt stött Kievs militära insats, särskilt genom att leverera Bayraktar TB2-drönare, de senare har spelat en viktig roll i att trakassera ryska enheter under offensiven mot Kiev, såväl som i genomförandet av ukrainska attacker mot närvarande ryska flottenheter i Svarta havet, bland annat mot kryssaren Moskva. Denna förändring i hållning ledde till en viss normalisering av relationerna med Grekland och Frankrike, åtminstone till utseendet, eftersom Hellenic Mirage 2000-talet fortsatte, under hela denna period, att fånga upp turkiska F-16 och F4 som försökte tränga in i Atens luftrum.

Man skulle ha trott att Ankara ville dra nytta av denna nya positiva dynamik för att normalisera sina relationer med Europeiska unionen och USA, särskilt eftersom de amerikanska och europeiska sanktionerna mot ländernas ekonomi och försvarsindustri har skapat allvarliga problem för president Erdogan som måste hantera galopperande inflation och stoppandet av många försvarsprogram som är emblematiska för dess styrning, som stridsvagnen Altay eller stridsflygplanet TFX. Under dessa förhållanden, tillkännagivandet från den turkiske ministern med ansvar för försvarsindustrin, Ismael Demir, i en intervju som gavs till landets media, verkar uppenbarligen vara en besvikelse för européer och amerikaner.

Försvarsnyheter | Militära allianser | Rysk-ukrainska konflikten
Många turkiska försvarsindustriprogram, som TF-X-jaktflygplanet, har gått på tomgång sedan genomförandet av västerländska sanktioner mot Ankara

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna