Blir luftvärnsartilleri ett trovärdigt alternativ igen?

Luftvärnsartilleri, av alla kaliber, kommer tillbaka i förgrunden för att hantera hot som missiler ensamma inte kan hantera, som drönare och drönarsvärmar.

Under Vietnamkriget förlorade de amerikanska väpnade styrkorna nästan 3.750 5.600 plan och 15 25 helikoptrar. Medan nordvietnamesiska jaktplan och missiler spelade en avgörande roll, sköt de tillsammans bara ner XNUMX % av de flygplan som förlorats av USA, medan olyckor stod för XNUMX % av de registrerade förlusterna.

De återstående 60 % kom från nordvietnamesiskt luftvärnsartilleri, som utgjorde det största hotet mot amerikanska flygplan under hela kriget. De sovjetiska och kinesiska luftvärnsbatterierna som bara användes av Nordvietnam, som var billiga att skaffa och relativt enkla att använda, sköt ner 45 % av stridsplanen och 70 % av de helikoptrar som förlorades i strid av USA under denna konflikt.

Men i slutet av denna konflikt prioriterades utformningen av luftvärnssystem baserade på missiler, som anses vara effektivare och mer precisa än luftvärnsartilleri, delvis på grund av de utmärkta egyptiska SA-6 luftvärnssystemen under Yom Kippur-kriget 1973, ett nytt sovjettillverkat system som är både mobilt och effektivt, kapabelt att fånga upp flygplan som opererar på medelhög och hög höjd inom en radie av 30 km, och som innebar betydande problem och många förluster för den israeliska luften kraft under de första dagarna av konflikten.

Faktum är att amerikaner och sovjeter under 70-talet engagerade sig i en kapplöpning för att utveckla denna typ av vapen, med Patriot och SM-2 på andra sidan Atlanten, och S-300 och Buk på Sovjet. sida. Samtidigt minskade antalet artillerisystem dedikerade till luftvärnsförsvar snabbt, till förmån för dessa långdistanssystem, och kortdistanssystem som den fransk-tyska Roland och den sovjetiska SA-8 Osa.

Patriot luft- och missilförsvarssystem luftförsvarssystem | Försvarsanalys | Laservapen och riktad energi
Patriot-systemet, som utvecklades som en del av den amerikanska arméns BIG 5-program i början av 70-talet, är symboliskt för missilens överlägsenhet i luftvärnsförsvar från det datumet.

Som alltid i konkurrensen mellan lansen och skölden, medan luftvärnsmissiler blev mer och mer effektiva, utrustade flygvapnen sina flygplan med kapacitet att motverka dessa system, oavsett om de var lockbete, system som störtade, flygande på mycket låg höjd och hög hastighet, och till och med smygande, samt medel för att övervinna de kraftfulla radarerna som styr dessa system.

Framför allt, från 90-talet, verkade så kallade stand-off luft-till-mark-vapen kunna släppas av ett stridsflygplan från ett säkert avstånd, alltså utanför räckvidd för luftvärnssystem, för att träffa sitt mål. Faktum är att maktbalansen utvecklades igen, med avståndsvapen som var svåra att fånga upp för luftvärnsmissiler, och ibland till och med billigare än de missiler som avfyrades mot dem.

Med uppkomsten av drönare och guidade raketer på 2000-talet förvärrades problemet, till den grad att missilen inte längre ansågs vara det absoluta och ultimata svaret på lufthot.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Luftvärnsförsvarssystem | Försvarsanalys | Laservapen och riktad energi

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna