Top Gun: Maverick, filmen efterlängtat av västerländska flygvapen

Det är sällsynt att en film ensam har haft så stor inverkan på en hel generation unga piloter. Sedan den släpptes 1986, och till och med idag, har den stora majoriteten av kandidaterna för val av militära piloter i USA, Europa och mer allmänt, i hela västvärlden, blivit mer än influerade av den här filmen. Medan västerländska flygvapen för det mesta och under flera år har stått inför en betydande brist på kandidater, är den förestående ankomsten av Top Gun: Maverick representerar därför ett viktigt och oförställt hopp, även när spänningarna i världen ständigt växer, och att flygvapenkomponenten blir mer och mer teknisk och kräver profiler därefter, och att rekryteringskampanjer har haft svårt att svara på detta de senaste åren.

1991, när jag deltog i uttagningarna till pilotkursen för den franska sjöfarten, fanns det inte en kandidat som inte kunde filmen utantill och som inte drömde om att vara ombord på ett av dessa flygplan. Senare, efter att ha klarat urvalet under flygningen och gått med i den gemensamma kärnan med flygvapnet i Cognac, bar alla pilotstudenterna lapptäckta jackor och solglasögon, de satte knappt foten ur luften. Några år senare, en gång i en operativ enhet, märkte jag att filmens inflytande gick långt utöver den lilla kretsen av piloter och hade påverkat alla nykomlingar, vare sig de flyger eller inte, inom sjöflyget. , som i flygvapnet. Fenomenet var detsamma överallt i Europa och USA, med en massiv och konstant tillströmning av kandidater för alla specialiteter relaterade till flygteknik under många år.

skyfighter 2011 News Defense | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation
Den kinesiska filmen Sky Fighter från 2011 använder många koder från Top Gun (1986), inklusive i manuset

För den franska flottan såväl som för flygvapnet, det amerikanska flygvapnet och den amerikanska flottan hade denna film verkligen utgjort den bästa marknadsförings- och rekryteringskampanj som någonsin organiserats, och detta så mycket som dess effektivitet varade i mer än ett decennium, och som sagt i inledningen, fortsätter till och med att märkas mer än 35 år efter att den släpptes i mörka rum. Dessutom har många arméer försökt reproducera metoden med andra filmer, oavsett om Ryssland med den senaste Nebo (2021), Kina med Sky Fighter (2011), Sydkorea med Windfighter (2013) eller Frankrike med Knights of Heaven (2005). Utöver det enda ämnet stridsflygplan har arméerna vid flera tillfällen stöttat filmprojekt just för att väcka kall, vilket var fallet för US Navy med 2018 års ubåtsfilm Hunter-Killer, men också genom tv-serier, som The Last Ship (2014-2018) och JAG (1995-2005) för den amerikanska flottan, eller den utmärkta Sea Patrol (2007-2011) från Royal Australian Navy, utan att glömma de två franska serierna Les Chevaliers du Ciel (1967-1970 och 1988) .


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna