En ny modell av kärnvapenattackubåt identifierad i Kina

- Annons -

Medan all mediauppmärksamhet nu fokuseras på utvecklingen av konflikten i Ukraina, fortsätter de andra operationsteatrarna och potentiella konfrontationerna att utvecklas. Detta är särskilt fallet i Asien och i Indo-Stillahavsområdet, med successiva tillkännagivanden om utvecklingen av ny kapacitet i Taiwan, Japan, Sydkorea och framför allt i Folkrepubliken Kina.

Bland dessa avslöjanden, sändningen av ett satellitfoto som visar en ny modell av kinesisk atomattackubåt förtjänar särskild uppmärksamhet, eftersom undervattensdimensionen under de kommande åren kommer att utgöra ett stort konfrontationsområde mellan Peking och det västra lägret.

Tills nyligen ansågs kinesiska militära dränkbara båtar av lägre kvalitet och hade rykte om sig att vara mindre effektiva och framför allt mycket bullrigare än deras modernaste västerländska motsvarigheter.

- Annons -

Men med ankomsten av Yuan-klass Typ 039A konventionella anaerobdrivna ubåtar (2006), sedan ändringar i Shang II-klass Typ 093A nukleär attackubåt (2015), hade visat att Peking snabbt hade kommit ikapp på detta område.

Den nya satellitbilden av planetlabb (Huvudillustration) visar en ny SSN-modell som färdigställs på Huludao-varven i norra Kina.

Även om bildkvaliteten inte är optimal markerar två aspekter ändå en djupgående utveckling när det gäller Shang II-klassen, med tillägg av vertikala uppskjutningssystem samt en kanalpropeller av pumpjettyp, vilket tyder på ytterligare förbättrade operationella och akustiska kapaciteter för kineserna ubåtsflotta.

- Annons -
Typ 093A Shang II-klass kärnvapenattackubåt
Kina anpassar till idag 6 SSN Typ 093 är 4 Typ 093A. Varje ubåt har sina egna egenskaper och modifieringar, vilket tyder på att Shang I/II-klassen är lika mycket en operativ klass som en teknisk mognadsklass.

Det allmänna utseendet på den nya ubåten, liksom dess beräknade längd på 110 meter, tyder på att det inte är en ny klass av kinesisk SSN, utan en betydande utveckling av Type 093A Shang II.

De två observerade evolutionerna överstiger dock vida de iterativa evolutionerna som observerats på var och en av de Shang II som har observerats hittills, vilket tyder på att detta verkligen är en stor evolution av modellen, och därför förmodligen en ny klass, tillfälligt identifierad som Type 093B, och inte av den nya klassen av SSN Type 095 som för närvarande designas.

Vi kan lätt föreställa oss att denna nya klass kommer att utgöra ett nytt skede i den snabba utvecklingen av undervattenskunnande och teknologier vid kinesiska varv.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Militära flottkonstruktioner

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna