DARPA lanserar Ekranoplan Liberty Lifter Program för strategiskt lyft

Bland de viktigaste amerikanska framgångarna under andra världskriget på det industriella området är det vanligt att hänvisa till stridsflygplan som P-51 Mustang eller F-6F Hellcat, till Sherman-stridsvagnen eller till hangarfartygen på Wasp klass. Det material som utan tvekan spelade den mest avgörande rollen för att besegra Nazityskland och det kejserliga Japan var Liberty Ship, en modell av lastfartyg 135 meter långt och 10.000 2,710 ton deplacement, producerat i 3 XNUMX exemplar, och som transporterade hela det amerikanska och allierade kriget. insatser till Afrika, Europa och Asien. För att uppnå detta förvandlade den geniale Henry J. Kaiser, som redan utmärkt sig genom att bygga den ambitiösa Hoover Dam vid Coloradofloden, den amerikanska varvsindustrin till att införliva principer för modulär design och produktionslinjer som lånats från Fords fabriker. Med detta tillvägagångssätt tog det bara XNUMX dagar att bygga ett Liberty Ship, från köläggning till sjösättning.

Idag baseras amerikanska strategiska transporter på medel som är relativt nära de som fanns 1945, med en flotta av sjölastfartyg som säkert är större än Liberty Ships, samlade inom US Navy's Military Sealift Command. Liksom sina berömda förfäder lider moderna lastfartyg, även om de kan transportera en stor mängd utrustning, av två stora svagheter: betydande sårbarhet under transitering, särskilt inför högpresterande ubåts- och luftresurser som de som är tillgängliga för Kina eller Ryssland , och en relativt låg hastighet, vilket kräver betydande överföringstider. Dessutom kräver de tung infrastruktur för att lossa sin last, som till sin natur är sårbar för en bestämd motståndare. I andra änden av spektrumet har den strategiska flygtransporten, som tilldelats US Air Forces militära lufttransportkommando, om den är snabb, endast begränsad transportkapacitet och kräver också mottagningsinfrastruktur. , och i synnerhet långa och bra landningsbanor. , som är lika sårbara som handelshamnar.

Video publicerad av DARPA för att presentera Liberty Lifter-programmet

Ekranoplan Liberty Lifter-programmet lanserat av DARPA, syftar just till att öppna en tredje väg, för att fullborda de medel som finns tillgängliga för de amerikanska väpnade styrkorna, men också att inte längre vara beroende av dessa mottagningsinfrastrukturer som är nödvändiga för fartyg och fraktflyg. Låt oss komma ihåg deten Ekranoplan är en hybrid mellan ett flygplan och ett fartyg, med hjälp av markeffekten, dvs det övertryck som uppstår mellan vingarna och marken när den utvecklas på en höjd som är lägre än dess vingspann, och som har effekten att lyftet ökar. Det mest representativa programmet för denna teknik var den sovjetiska Lun, en 74 meter lång prototyp som drivs av 8 turbojets, och som kan nå 500 km/h trots att den väger 400 ton. Men den tekniska kunskap som födde Lun 1987, gjorde det bara möjligt för flygplanet att användas i lugna hav, inklusive för transitflyg, vilket utgjorde ett stort hinder för att underteckna dess tidiga dödsdom, även om rapporter verkar tyda på att Moskva grävde upp programmet 2017.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Transport Flyg | Militär logistikkedja

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna