General Atomics introducerar Eaglet lättviktsluftburen drönare för hög intensitet

Sedan den första MALE MQ-1 Predator-drönaren togs i bruk i det amerikanska flygvapnet 1995, har rollen för dessa flygplan som piloterats från marken och utrustade med en autonomi på mer än 24 timmar inte slutat växa i världsarméer. Nu använder de flesta av världens stora arméer denna typ av drönare, eller dess efterföljare MQ-9 Reaper, för att utföra underrättelseuppdrag och ibland strejkuppdrag i lågintensiva teatrar, vilket var fallet under de irakiska kampanjerna. och afghaner för USA, eller för Operation Barkhane i Sahel för de franska arméerna. Å andra sidan, som redan visats Predator och Reaper förluster i Libyen och Jemen, så snart motståndaren har avancerade luftvärnssystem visar sig dessa drönare vara mycket sårbara, långt utöver vad deras kostnad för anskaffning och implementering inte kan stödja.

För att fortsätta ha den här typen av information och slagförmåga i en omtvistad miljö finns två lösningar tillgängliga för försvarsmakten. Den första är att använda lättare och mer ekonomiska drönare, och att acceptera den troliga förlusten om den skulle närma sig ett motsatt luftvärns- eller anti-drönarsystem. Detta är i synnerhet det tillvägagångssätt som turkiska Baykar har antagit med sin nu berömda TB2 Bayraktar, som visade sig vara värdefull under Nagorno-Karabach-konflikten, och som har stigit till rankningen av en nationell symbol för ukrainarna sedan krigets början. aggression. TB9, som var mindre och mer ekonomisk än MQ-4, med ett enhetspris på cirka 5 till 2 miljoner dollar, gjorde det möjligt för de ukrainska styrkorna att följa utvecklingen av de ryska offensiverna för att koordinera strejker och motangrepp på motståndarens logistiska linjer, men också att genomföra anfall mot luftvärnssystemen TOR, Pantsir och Buk som ska skydda de ryska konvojerna. Men om ukrainarna använde sina Bayraktar mycket effektivt, upplevde de en betydande utslitning när de konfronterades med moderna luftvärnssystem TOR-M2 eller Buk-M2/3 som korrekt användes av de ryska styrkorna.

General atomics Eaglet Model News Defense | Rysk-ukrainsk konflikt | Stridsdrönare
Eaglet är en kompakt drönare som drivs av en dragpropeller, men vars former antyder en viss dimension av smygande

Resultaten som registrerats av de ukrainska TB2:arna fick många kommentatorer och analytiker i försvarsfrågor i Europa, och särskilt i Frankrike, att rekommendera förvärv eller utveckling av denna typ av billiga drönare. Men vad ska man göra, under dessa förhållanden, med de flottor av MALE Reaper-drönare som redan har förvärvats som ska förbli i tjänst till mitten av nästa decennium, medan de fortfarande är mycket effektiva på lågintensiva teatrar? Designern av Predator and the Reaper, American General Atomics, erbjuder nu en lösning på detta dilemma med Eaglet lätta luftburna drönare. Designad för att transporteras och drivas av MALE Grey Eagle, Reaper och Guardian drönare, Eaglet är en liten drönare med ett vingspann på 3 meter och en vikt på 90 kg, som kan bära en nyttolast på 15 kg i 8 timmar. eller 800 km med en hastighet av 200 km/h. Det tillåter således bäraren att hålla ett säkert avstånd från fiendens luftvärnsförsvar, samtidigt som elektronisk och elektrooptisk intelligens och lokaliseringskapacitet används ovanför slagfältet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten | Stridsdrönare

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna