Terminator, TOS-2 och Su-57, Ryssland distribuerar sina nya vapensystem i Ukraina

Under första två faserna av offensiven mot Ukraina, förlitade sig de ryska väpnade styrkorna huvudsakligen på sina mest rutinerade och bäst utrustade förband förutom ett fåtal elitförband som hölls i reserv. Detta är anledningen till att de dokumenterade ryska materiella förlusterna under de första veckorna av konflikten huvudsakligen bestod av moderniserade pansarfordon som de tunga stridsvagnarna T-72B3 och B3M, T-80U och BVM, och några T-90A, som såväl som många BMP-2, BMP-4 och andra BMD. De många förlusterna som de ryska arméerna noterade under dessa två misslyckade faser ledde till att generalstaben ändrade strategi och reviderade sina mål, men också att anlita mycket äldre utrustning, såsom T-72B stridsvagnar och VCI:er BMP-1. Men under de senaste veckorna verkar Moskva ha beslutat att överlåta viss senaste generationens utrustning till Ukraina, med ankomsten av T-90M stridsvagnar, BMPT Terminator bepansrade eskortfordonoch ännu mer nyligen, TOS-2 artillerisystem och Uran-robotar, medan det finns rapporter om att den nya Su-5 57:e generationens jaktplan används i denna konflikt.

Utplaceringen av prototyper och förproduktionsutrustning i konfliktområden är inte i sig en nyhet för de ryska arméerna. Sedan 2015 i Syrien har de ryska styrkorna således placerat ut många nya militära utrustningar, inte för att de ska ge ett avgörande operativt mervärde, utan för att bedöma sitt operativa beteende, både ur stridssynpunkt och logistiskt tryck de utövar. Med detta i åtanke har flera Su-57-prototyper tillbringat tid på flygbasen Khmeimim och skulle ha utfört stridsuppdrag för att bedöma deras styrkor och begränsningar. På samma sätt testades Uran 6 och 9 markstridsrobotar, nya pansarfordon som T-90M, artillerisystem som TOS-1A termobarsystem och nästa generations luftvärnssystem som Pantsir S2 och Tor -M2 under denna långa -löpande krig. Som sådan hade de ryska arméerna implementerat ett återkopplings- och moderniseringsprotokoll som, sett från utsidan, verkade särskilt effektivt för att dra lärdomar från dessa testuppdrag.

Bild 4 Pantsir SM analyserar försvaret | Stridsflygplan | MBT stridsvagnar
Den nya Pantsir-SM designades utifrån lärdomar och feedback från användningen av Pantsir S1 och S2 i Syrien och Libyen

Det borde faktiskt inte komma som någon överraskning när den officiella nyhetsbyrån TASS tillkännager att utrustning som T-90M tunga tanken, TOS-2 termobarsystemet och BMPT Terminator har anslutits till Ukraina. Dessa meddelanden förekommer dock i ett mycket specifikt sammanhang, vilket gör läsningen mer komplex. Samtidigt rapporterar återkommande observationer i oblasterna som gränsar till Ukraina ankomsten av mycket äldre utrustning, såsom T-72A och B-stridsvagnar från 70-talet och början av 80-talet. , och till och med T-62M, en stridsvagn designad som namnet antyder 1962, och vars modernisering går tillbaka till 1983. På samma sätt skulle artillerisystem som skulle ha tagits ur tjänst också ha anslutit sig till insatslinjen, såsom 2 mm 7S203M Malka eller 2 mm 5S152 Giansint. Framför allt, för att klara av den här gamla generationens utrustning, börjar de ukrainska styrkorna ta emot och använda mycket effektivare västerländsk utrustning, såsom den franska CAESAR självgående pistolen och den amerikanska M-777 bogserade haubitsen, medan många andra system som t.ex. eftersom den polska Krab och den brittiska AS90 snart kommer att ansluta sig till de ukrainska linjerna, och dessa enträgna ekon från Washington pekar på en möjlig leverans av HIMARS flera raketuppskjutare till Kiev, alla dessa system är vida överlägsna de som för närvarande är i tjänst med den ryska krafter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna