Ny kinesisk kraftuppvisning runt Taiwan efter besök av en amerikansk senator

Medan medias uppmärksamhet riktas mot kriget i Ukraina, fortsätter spänningarna mellan Peking och Washington över ön Taiwan att växa, med starka demonstrationer av våld från de kinesiska och amerikanska arméerna nära den oberoende ön. I helgen deltog sålunda flottgrupperna för hangarfartygen USS Ronald Reagan och USS Abraham Lincoln i en viktig gemensam övning mellan den japanska ön Okinawa och Taiwan, efter att den kinesiska flottgruppen av hangarfartyget Liaoning återvänt från en övning i Västra Stilla havet passerade genom Miyakosundet några dagar tidigare. Idag genomförde 30 stridsflygplan från det kinesiska flygvapnet, vilket redan har varit fallet vid flera tillfällen i 2 år nu, ett flyguppdrag genom att gå in i luftidentifieringszonen på södra delen av ön Taiwan, vilket utgör den näst största ön. uppdrag av denna typ i år, efter att 39 kinesiska flygplan deltagit i ett liknande uppdrag den 23 januari, men inte nått rekordet på 52 enheter den 10 april 2021.

Som alltid var det för Peking att markera sin irritation som svar på en amerikansk aktion, i detta fall det officiella besöket av den demokratiska senatorn Tammy Duckworth, och hennes delegation, under ett 3-dagars officiellt besök på den oberoende ön för att träffa bl.a. andra, flera lokala och regionala förtroendevalda. Det måste sägas att Tammy Duckworth är en tyngdfigur i den amerikanska senaten såväl som i senatens väpnade kommitté och det demokratiska partiet. En före detta helikopterpilot i den amerikanska armén, förlorade hon båda benen när hennes UH-60 Black Hawk sköts ner av RPG-brand 2004 i Irak, vilket tvingade henne att genomgå två års intensiv rehabilitering innan hon tog värvning i politiken inom det demokratiska partiet , inte utan att ha fått det prestigefyllda Purple Heart. Efter att ha engagerat sig i Obama-administrationen för att stödja veteranernas sak, valdes hon 2011 in i representanthuset för delstaten Illinois, innan hon valdes till senator för staten 2016. Mycket populär inom de väpnade styrkorna var hon för en tid närmade sig för Joe Bidens vicepresidentskap, innan han valde Kamala Harris för denna position.

Kinesiska flygvapnet Su35 försvarsnyheter | Stridsflygplan | Maritime Patrol Aviation
2 kinesiska Su-35 deltog i uppdraget den 30 maj runt Taiwan

Mer än vanligt bestod flygvapnet som sattes in av Peking för att protestera mot den amerikanska senatorns besök av många olika modeller: 2 KJ-500 för tidig luftvarning, 4 Y-8:or för elektronisk intelligens, en Y-8 för elektronisk krigföring, en Y-8 av sjöpatrull samt en flotta på 14 jägare sammansatt av 6 J-16, 4 J-10, 2 Su-30 och, något mer sällsynt, 2 Su-35 . Notera dock frånvaron av H-6 tunga bombplan med lång räckvidd, men också av luft-till-luft tankning flygplan, en förmåga som fortfarande är embryonal även om snabbt utvecklas inom flygvapnet i People's Army of Release. Utöver den rent symboliska aspekten, kan flytta så olika flygplan och så olika förmågor tillsammans verka mer som en flygparadövning än en demonstration av militär styrka. Men, som ofta med Kina, är motiven och målen kopplade till dessa flyguppdrag runt Taiwan mycket mer komplexa och rika än man uppfattar vid första anblicken.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Maritime Patrol Aviation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna