Irak meddelar att de har beställt flygplan Rafale och artillerisystem till Frankrike

Medan landet fortfarande står inför ett intensivt uppror från Islamiska staten, shiitiska miliser under iransk kontroll fortsätter att växa på dess territorium, och turkiska ambitioner i norra delen av landet hotar de kurdiska regionerna, försöker Irak modernisera sina väpnade styrkor, genom att förhandlar försvarsprogram med sina historiska partners, USA, Ryssland och Frankrike. Men som mycket ofta är fallet med Bagdad är det mycket svårt att se tydligt i de irakiska myndigheternas tillkännagivanden, som inte saknar motsägelser eller till och med mycket osannolik information, som den som nämns i början av denna artikel. försäljningen av 14 Rafale French för ett belopp på 240 miljoner dollar, ett pris som inte har något samband med de som Dassault Aviation och Paris tar ut på den internationella scenen, inklusive för begagnade flygplan.

Men den 8 maj, det irakiska försvarsministeriet meddelade mycket officiellt att det hade undertecknat flera försvarskontrakt med Frankrike och USA. Washington skulle alltså ha gått med på att leverera till Bagdad nya artillerisystem samt luftvärnssystem avsedda att ge skydd mot hot som kryssningsmissiler, raketer och artilleri- och granatgranater eller C-RAM , ammunition som används vid flera tillfällen av IS-krigare men också av vissa shiitiska miliser för att slå till irakisk civil och militär infrastruktur, särskilt de som hyser amerikansk personal. De exakta modellerna som skulle ha förvärvats har inte avslöjats, men inom C-RAM-fältet implementerar de amerikanska styrkorna endast NASAMS kortdistans luftvärnssystemet och landversionen av den berömda CIWS Phalanx, detta sista skydd i särskilt USA:s ambassad i Bagdad. Otydligheten är också lämplig när det gäller de amerikanska artillerisystemen som skulle ha förvärvats, dessa är självgående kanoner på 155 mm M109, lätta haubitsar på 155 mm M777 eller den mycket uppmärksammade raketgeväret HIMARS.

Centurion C RAM e1654091553760 Försvarsnyheter | Artilleri | Stridsflygplan
Centurion C-RAM-systemet används för att skydda den amerikanska ambassaden i Bagdad från hot som raketer och artilleri och granater

Saker och ting är inte mycket tydligare med Paris, särskilt eftersom de franska myndigheterna också är mycket diskreta i ämnet. Därmed verkar det som att Bagdad har för avsikt att beställa en skvadron stridsflygplan Rafale att modernisera sina flygvapen, som detta har diskuterats i flera månader i fackpressen. Det franska flygplanet, som redan är i tjänst i Grekland och Egypten och beställts av Förenade Arabemiraten, är verkligen en stor tillgång för att avskräcka Teheran eller Ankara från alltför vågade manövrar i irakiskt luftrum, samtidigt som det är mycket effektivt för att stödja trupper som är engagerade på marken i mot- upprorsstrid mot Daesh. Apparaten är dock långt ifrån given, inte ens i en begagnad hypotes, Kroatien har till exempel förvärvat 12 begagnade flygplan för 1 miljard euro, mycket långt ifrån $240 miljonerna för 14 Rafale nämns av Bagdad. Dessutom gör det nuvarande operativa och industriella trycket det mycket osannolikt att Frankrike kommer att kunna skiljas från 14 begagnade flygplan under de kommande åren, utan att utsätta sin egen defensiva och operativa förmåga på spel utöver vad som är rimligt.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Artilleri | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna