Efter 100 dagars krig i Ukraina har Frankrike fortfarande inte anpassat sina försvarsinsatser och ambitioner

Viktig information : Ett tekniskt problem hindrade prenumeranter från att förnya sin prenumeration med samma e-postadress. Problemet är nu åtgärdat.

Liksom Nazitysklands attack mot Polen 1939 och den japanska kejserliga flottans attack mot Pearl Harbor 1941, tog utlösandet av den ryska "särskilda militära operationen" i Ukraina den 24 februari 2022 västerländska ledare, inklusive Förenta staterna. stater, som en överraskning, särskilt på den strategiska nivån. Detta markerade inte bara återkomsten av högintensiv krigföring, utan det involverade en av de två viktigaste kärnvapenmakterna på planeten. Ännu värre, det ägde rum inte i Mellanöstern eller i ett dunkelt land i Kaukasus, utan i Europa, en kontinent som till stor del har bevarats under de senaste decennierna, åtminstone sedan krigen i Jugoslavien. Och det minsta som kan sägas är att denna nya geopolitiska verklighet inte hade förutsetts av västerländska ledare, eftersom deras arméer för det mesta varken var av storlek, eller organiserade och utrustade för att svara på denna typ av engagemang, vare sig det gäller eldkraft. , motståndskraft eller lyhördhet.

Samma dag som attacken började, Bundeswehrs stabschef, generallöjtnant. Alfons Men, skrev på sin LinkedIn-sida att den tyska försvarsmakten, efter 30 år av underinvesteringar, inte var redo att svara på den här typen av hot, vilket ledde till att den nye förbundskanslern Olaf Scholz presenterade knappt 3 dagar senare inför förbundsdagen en mycket ambitiös investeringsplan för att snabbt återställa nödvändiga förmågor till de tyska arméernas att möta den nya verkligheten. Detta är baserat på ett nödkuvert på 100 miljarder euro för att finansiera de mest kritiska förvärven på kort sikt, inklusive F-35A stridsflygplan för Natos kärnvapendelningsuppdrag, stridsflygplan Typhoon ECR för uppdrag för att undertrycka motsatta luftförsvar, CH-47F Chinook tunga transporthelikoptrar att ersätta CH-53 Super Station med anor från 70-talet, luftvärns- och antimissilförsvarssystem, bepansrade infanteristridsfordon och mer än 20 miljarder euro för att fylla på lagren av ammunition och reservdelar som till stor del har eroderats under de senaste decennierna, samtidigt som finansieringen ökar för kritiska europeiska program FCAS, MGCS och Eurodrone.

F35 Militära markallianser | Försvarsanalys | Arméns budgetar och försvarsinsats
Berlin tillkännagav beställningen av 2 skvadroner av F-35A för att säkerställa Natos gemensamma avskräckningsuppdrag. Denna order kommer att finansieras av det exceptionella investeringskuvertet på 100 miljarder euro för de tyska arméerna som annonserats av förbundskansler Scholz.

Denna plan, som ännu inte har godkänts av förbundsdagen men som redan har stöd från regeringskoalitionen men också från CDU:s tyska höger, planerar att bibehålla nivån på tyska investeringar i försvarshänseende under fyra år vid dess 4-nivån (2022 miljarder euro), till vilken kommer att läggas i genomsnitt 48 miljarder euro i exceptionella investeringar per år fram till 25, innan budgeten som tilldelats La Défense ökar till 2025 % av Tysklands BNP efter denna tidsfrist. Berlin är dock inte den enda europeiska huvudstaden som har aviserat en betydande förändring av sin politik och sina försvarsambitioner sedan den 2 februari. Faktum är att nästan alla europeiska länder har gjort detsamma, Italien har lovat att höja sina utgifter till 2 % av sin BNP till 2028, Nederländerna ha gjort detsamma, som Sverige, Spanien et de flesta östeuropeiska länder. Polensiktar nu på en försvarsinsats på 3 % av sin BNP, precis som Grekland. Även Belgien, även om Natos dåliga student på detta område, har aviserat en ökning av sin försvarsbudget till 1,5 % av sin BNP, en ökning med nästan 50 % jämfört med dess nuvarande nivå. Men ett land, och inte minst i Europa, är ett undantag på detta område, eftersom Frankrike hittills inte har aviserat någon utveckling av sin försvarsinsats eller vad gäller sina ambitioner på området.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. […] De franska myndigheterna hade varit särskilt diskreta på detta område. Det är sant att landet redan 2017 hade gjort ett försök att vända kurvan för investeringar i försvaret, med en strategisk översyn och en lag om militär programmering (LPM) som genomförde en linjär ökning av budgeten för arméerna på 1,7, 2022 miljarder euro per år fram till 3, sedan 2023 miljarder euro per år 2024 och 2022. Dessutom var försvarsfrågor inte en del av de stora kampanjteman för presidentvalet eller för de parlamentsval som följde, varken från den sida som avgående presidenten, inte heller oppositionernas, bildade en ogenomskinlig screed kring ämnet under hela denna period. Med anledning av utställningen Eurosatory 3 i juni förra året tillkännagav dock den nyvalde presidenten Macron att en uppdatering av LPM skulle vara nödvändig för att möta nya försvarsutmaningar, vilket bekräftade att landet borde öka sin försvarsinsats under åren till komma. För en vecka sedan var det ministern för de väpnade styrkorna, Sebastien Lecornu, som bekräftade att budgeten för de väpnade styrkorna verkligen skulle öka med 2023 miljarder euro XNUMX, vilket svarade på en rapport från revisionsrätten som nyligen publicerades som varnade för budgetmässig hållbarhet av en sådan ansträngning. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna