Vilka är de fyra stora framstegen för det nya kinesiska hangarfartyget CV-4 Fujian?

- Annons -

Det nya kinesiska hangarfartyget, kallat CV-18 Fujian, lanserades fredagen den 17 juni 2022 i Shanghai, som markerar ett nytt skede i den industriella och operativa utvecklingen av People's Liberation Army Navy.

Utöver en obestridlig industriell framgång för Peking, som på mindre än 12 år har lanserat tre hangarfartyg med ökande teknologi och tonnage, utgör Fujian en nyckeltillgång för den kinesiska marinen i dess uppgörelse i vardande med den amerikanska flottan och dess allierade, som erbjuder flera stora framsteg när det gäller den kapacitet som är tillgänglig för den kinesiska militären och industrimän under de kommande åren, allt från integrerad elektrisk framdrivning som banar väg för kärnkraftsframdrivning, till en utökad flyggrupp ombord jämförbar med den som är tillgänglig för supermotorerna. hangarfartyg från den amerikanska flottan.

CV-18 Fujian är det största icke-amerikanska militära fartyget i historien

Med Fujian framstår nu den kinesiska marinen som den enda konkurrenten till den amerikanska flottan på haven. Det nya kinesiska hangarfartyget, med en längd på 320 meter och ett uppskattat tonnage på mellan 80.000 100.000 och 2005 2007 ton, är faktiskt inget annat än det mest imponerande icke-amerikanska krigsfartyget som någonsin byggts, med mätningar jämförbara med bärarnas. av Kitty Hawk-klassen, den amerikanska flottans sista konventionellt drivna hangarfartyg, vars sista enhet togs ur tjänst XNUMX (XNUMX för underklassen USS Kennedy).

- Annons -

De tidigare kinesiska hangarfartygen, CV16 Liaoning och CV17 Shandong, lanserade 2011 respektive 2017, med ett tonnage på 65.000 XNUMX ton, härrörde från det ryska hangarfartyget Kuznetsov, varav de delar STOBAR-arkitekturen med en språngbräda och strängar av sluta, liksom den brittiska HMS Queen Elizabeth II och HMS Prince of Wales.

CV18 Fujian överklassar med mer än 30 % för tonnaget av dessa byggnader som hittills var de mest imponerande militära fartygen förutom de som implementerats av den amerikanska flottan. Dessutom uppvisar det ett tonnage som är dubbelt så stort som det enda andra icke-amerikanska hangarfartyget utrustat med katapulter på planeten, fransmannen Charles de Gaulle och dess 42.000 XNUMX ton.

liaoning wing hangarfartyg | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Med en deplacement på 60.000 16 ton är CV-30 Liaoning 18 % mindre än den nya CV-XNUMX Fujian

Sådana dimensioner, nära de av USS Enterprise CVN-65, det första kärnkraftsdrivna hangarfartyget som gick med i US Navy 1961, som lämnade tjänsten 2017 och som särskilt var en av hjältarna i det första opuset av filmen Top Gun, visa att den kinesiska marinindustrin nu har nått en grad av kompetens som har kommit i kontakt med amerikanskt kunnande inom detta område.

- Annons -

Dessutom är Fujian inte bara imponerande, den är också mycket modern, inklusive ombord en integrerad elektrisk framdrivning och ett system med tre katapulter och elektromagnetiska stoppsträngar jämförbara med de som utrustar den nyaste klassen av bärare. US Navy-flygplan, USS Vadställe.

Det kommer som sådant att vara särskilt intressant att observera den tid som kommer att krävas för att färdigställa fartyget, och att förklara det operativt, såväl som den tid som krävs för att bygga och sjösätta en mycket trolig andra enhet av klassen.

Man bör komma ihåg att det bara tog de kinesiska varven 3 år att sjösätta Shandong efter lanseringen av Liaoning, medan det tog mer än 10 år att återlansera den senare efter dess förvärv från Ryssland.

- Annons -

En integrerad elektrisk framdrivning redo för kärnkraft

Den marinindustriella strategin som tillämpas av Peking är, som vi vet, mycket metodisk, och varje ny klass berikas av prestationerna från den tidigare, vare sig det är på det tekniska, industriella eller operativa området, och detta i en mycket ihållande dynamik.


LOGO meta defense 70 hangarfartyg | Försvarsanalys | Stridsflygplan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna