Nato kommer att utrusta sig med en insatsstyrka på 300.000 XNUMX man för att hantera det ryska hotet

- Annons -

För bara några år sedan, under misshandel av Donald Trump och RT Erdogan, började flera europeiska kanslier tvivla på effektiviteten av den atlantiska alliansen, till den grad att den franske presidenten, med hänvisning till bristen på reaktion från alliansen i ansiktet av turkiska provokationer i västra Medelhavet, bedömde att det befann sig i ett tillstånd av "hjärndöd", och att européerna, Frankrike och Tyskland i spetsen, åtog sig att försöka konsolidera den europeiska reaktionskapaciteten inför framväxande hot. Fyra år senare, medan Ryssland har återupprättat en säkerhetskris i Europa i en skala som är jämförbar med den under det kalla kriget, har Nato återigen blivit en central del av all gemensam försvarspolitik och allierade strategier på den gamla kontinenten och har återtagit, vid sidan av EU och USA, dess status som en viktig aktör i det samordnade västerländska svaret på rysk aggression, i en enhet som överraskade även den mest atlanticist. I detta sammanhang kommer Nato-toppmötet som äger rum den 28-30 juni i Madrid att markera en djupgående omvälvning inom Alliansen, dess generalsekreterare Jens Stoltenberg har meddelat att man kommer att behandla bl.a. upprättandet av en insatsstyrka på 300.000 XNUMX man för att svara på det ryska hotet.

Sedan 2004 har Nato haft en insatsstyrka på 40.000 2014 man som försetts med enheter på rotationsbasis av sina medlemmar, och utsetts till NATO Response Force, eller NRF. 2, med anledning av toppmötet i Cardiff, som också markerade medlemmarnas åtagande att uppnå en försvarsinsats på 2025 % av BNP till 5000, inrättade NRF en snabbinsatsstyrka, kallad Very High Readiness Joint. Task Force, som samlades minst 48 72 män och kommer sannolikt att mobiliseras inom XNUMX till XNUMX timmar. Men som många övningar under de senaste åren har visat, kämpar Nato för att svara på de utmaningar som Ryssland ställer, som är kapabelt att mobilisera och sätta in styrkor av 100.000 180.000 till 1 2 män inom särskilt korta tidsfrister på XNUMX till XNUMX månader, långt under de 3 till 6 månader som krävs av europeiska arméer för att mobilisera och distribuera betydande styrkor i till exempel Östeuropa. Det är mycket troligt att den nya insatsstyrkan på 300.000 2021 man som tillkännagavs av Jens Stoltenberg inför toppmötet i Madrid, syftar just till att svara på denna mobiliseringskapacitet som de ryska arméerna demonstrerade mot Ukraina i december 2022 och januari XNUMX.

Vostok 2018 Kina Ryssland 1 1 Militära allianser | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten
Under övningen Vostok 2018 meddelade de ryska arméerna att de hade mobiliserat 300.000 XNUMX man, den största övningen som genomförts sedan det kalla krigets slut.

Ett sådant tillkännagivande kommer att orsaka djupa omvälvningar inom Natos europeiska arméer, men också för dess allierade över Atlanten. Det är därför troligt att Washington, efter exemplet med vad som gjordes under det kalla kriget, återigen kommer att åta sig att prepositionera tung utrustning i Europa, för att bara behöva sätta in, om nödvändigt, de män som behövs för deras genomförande med flyg, inom deadlines som är förenliga med operativa imperativ. På den europeiska sidan kommer det med stor sannolikhet att vara väsentligt att initiera en förändring av arméernas format, särskilt landstyrkorna, samt att genomföra permanenta utplaceringar i Östeuropa, för att ha betydande omedelbar insatskapacitet för att att avråda Moskva från all äventyrlighet, särskilt i de baltiska staterna eller i Skandinavien. Slutligen bör det noteras att formatet för denna styrka, 300.000 2018 man, är lika med det som mobiliserades av de ryska arméerna under övningen Vostok XNUMX, den mest imponerande övningen efter kalla kriget som genomfördes av Moskva.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Militära allianser | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna