Finland och Sverige kommer att kunna gå med i Nato, men eftergifterna till Turkiet är höga

Eftersom Turkiet är föremål för många europeiska sanktioner efter dess ingripande i Syrien, Libyen och dess utplacering av styrkor i östra Medelhavet mot Grekland och Cypern, visste president Erdogan att Finlands och Sverige skulle vara ett formidabelt sätt att dämpa påtryckningar. dessa sanktioner, och att tvinga de två skandinaviska ländernas hand i deras stöd för de kurdiska rörelserna. Genom att stå fast på sitt motstånd mot anslutningen av de två länderna till Atlantalliansen har RT Erdogan verkligen uppnått sina mål, och om de officiella pressmeddelandena välkomnar upphävandet av Ankaras veto mot dessa anslutningar, vilket öppnar vägen för en påskyndad process av anslutning för att svara på det växande ryska hotet, Stockholm och Helsingfors, men också amerikanerna, med stor sannolikhet, har varit tvungna att ge efter för många turkiska krav, av vilka några inte kommer att gå utan att orsaka vissa problem i genomförandet av deras genomförande.

De turkiska kraven omfattade flera punkter, som alla accepterades av svenskarna och finländarna under de förhandlingar som hölls vid sidan av Nato-toppmötet i Madrid. Först och främst krävde Ankara att det svenska embargot mot leverans av rustningssystem till Turkiet skulle upphöra och att de två skandinaviska länderna inleder tekniskt försvarssamarbete med turkisk industri. Denna begäran är betydande, eftersom den på vissa områden gör det möjligt att kringgå de sanktioner som införts av andra europeiska länder och som hämmar försvarets industriella och tekniska insatser engagerad av RT Erdogan i femton år. Detta är särskilt fallet för marin- och ubåtsframdrivningstekniker, såväl som för vissa kompositmaterial och högteknologiska legeringar som saknas i Turkiet för att fullfölja vissa program, såsom Altay-tanken.

Altay Battle Tank Military Alliances | Försvarsanalys | Internationellt tekniskt samarbete Försvar
Star of Eurosatory 2018, Turkiets tunga stridsvagnsprogram Altay har legat på is sedan vissa europeiska tekniker infördes i Turkiet

För det andra åtar sig Sverige och Finland att inte längre stödja YPG:s kurdiska politiska rörelser och att föra en bestämd politik mot de kurdiska terrororganisationer som hotar Turkiet, i synnerhet PKK. Helsingfors och särskilt Stockholm hade dock intagit välvilliga positioner gentemot den kurdiska diasporan, särskilt genom att välkomna ledare för YPG och Peshmergas. Denna punkt kommer att vara särskilt kritisk i Sverige, eftersom Magdalena Anderssons regering för bara några veckor sedan motsatte sig ett misstroendevotum tack vare stöd från MP Amineh Kakabaveh av kurdiskt ursprung och hon själv en före detta Peshmerga, den senare har klargjort det detta politiska stöd var villkorat av svenskt nationellt stöd för den kurdiska saken. Dessutom fick Ankara från Stockholm och Helsingfors garantin att de två skandinaviska länderna skulle reagera positivt på turkiska utlämningsförfrågningar rörande eventuella ledare för terroriströrelser, vilket inte kommer att gå utan att orsaka betydande protestvågor i båda länderna, både politiskt och socialt.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Internationellt tekniskt samarbete Försvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna