Den amerikanska armén väljer sin nya lätta stridsvagn för att förstärka sina infanteriförband

Den amerikanska armén har precis meddelat att den har medlat till förmån för den lätta tanken General Dynamic Land System MFP som en del av sitt Mobile Protected Firepower-program. Men M10 Booker, som den kallas, är en lätt tank bara till namnet...

Efter flera misslyckanden kopplade till överdrivna tekniska och operativa ambitioner, var den amerikanska armén tvungen att 2015 skyndsamt initiera ett ambitiöst program för modernisering av sin flotta av pansarfordon som ärvts från slutet av det kalla kriget, såsom den tunga stridsvagnen M1 Abrams , infanteristridsfordonet M2/M3 Bradley, såväl som bandvagnen M113.

Efter att Ground Combat Vehicle-programmet lades ner 2014 lanserades ett nytt program 2017, kallat Next Generation Combat Vehicle, med ambitionen att ersätta hela den amerikanska arméns bandflotta.

Detta program består av programmet Armored MultiPurpose Vehicle avsett att ersätta de amerikanska M113:orna med 2.897 2014 pansarfordon, vars design och konstruktion redan hade tilldelats BAE Systems 5.700, programmet Optionally Manned Combat Vehicle som avser utbyte av cirka XNUMX XNUMX VCI Bradley i tjänst med den amerikanska armén, om vilken en ny tävling lanserades i juli 2021 après misslyckandet med den föregående några månader tidigare.

programmet Platform för avgörande dödlighet borde göra det möjligt att ersätta de 5.500 551 amerikanska Abrams tunga stridsvagnarna, medan programmet Mobile Protected Firepower, syftade till att ge tillbaka till amerikanska infanteriförband den eldkraft som förlorats sedan M1997 Sheridan lätta stridsvagnar drogs tillbaka XNUMX.

Den amerikanska armén har nu formaliserat sitt val för MFP-programmet, efter en tävling mellan 12 prototyper levererade av de två finalisterna, BAE, med en utveckling av M8 Buford, en lätt stridsvagn som ursprungligen utvecklades på 90-talet, men som övergavs i fördelen av det pansarfordon med hjul från Stryker och General Dynamics Land Systems med en utveckling av Griffin III (i huvudillustrationen), också i tävlingen för OMFV-tävlingen.

Under en presskonferens bekräftade amerikanska arméns undersekreterare Doug Bush (orelaterade, han är ensam son och demokrat, reds. anm.) USA:s armés val till förmån för GDLS, utan större överraskning eftersom många ekon sedan mars 2022 rapporterade elimineringen av M8 Buford från BAE System i slutet av testkampanjen.

BAE:s M8 Buford lätta stridsvagn behölls inte av den amerikanska armén
DEN moderniserade M8 Buford som presenterades av BAE Systems övertygade inte den amerikanska armén

Tillverkaren tilldelas därför en budget på 1,14 miljarder dollar för att producera och leverera de första 96 pansarfordonen av en total order på 504 enheter, med en första leverans inom bara 19 månader, och en snabb industriell uppgång för att nå full produktionskapacitet i slutet av 2023.

Hela flottan bör vara i drift senast 2035, med en hastighet av 42 lätta stridsvagnar per infanteribrigad, för en total anskaffningsbudget på 6 miljarder USD och en total livscykelbudget uppskattad till 17 miljarder euro, det vill säga en betydande anskaffningskostnad på 12 miljoner USD per pansarfordon.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Lätta och bepansrade spaningsstridsvagnar | Försvarsnyheter | Konstruktion av pansarfordon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna