Grekland vänder sig till F-35A för att komplettera sin luftkraft

Om det största hotet för de flesta europeiska länder hittills kommer från Ryssland, måste Grekland å sin sida möta en latent konflikt med Turkiet under flera decennier och återupplivats under de senaste åren av president RTs territoriella och maritima ambitioner. Erdogan. Och om européerna vet att de kan räkna med stöd från USA och det amerikanska flygvapnet mot Moskva, så vet Aten å sin sida att USA, men också en majoritet av europeiska länder, först och främst Tyskland, och med de anmärkningsvärda undantag för Frankrike, kommer inte att ingripa i händelse av en försämring av spänningarna med Ankara. I själva verket har de grekiska väpnade styrkorna inte råd att göra vissa återvändsgränder med kapacitet som potentiellt kan fyllas av en förmodad allierad, vilket är fallet med européerna. Under dessa förhållanden, och ingen överraskning eftersom det tillkännagavs i flera år, begäran om information som skickats av de grekiska myndigheterna till American Foreign Military Sales för 20 F25A, plus ett alternativ för 20 ytterligare enheter, är helt i linje med detta perspektiv.

Aten hade redan lämnat in en begäran om 18 F-35A och 6 valfria flygplan 2 år sedan, men detta avvisades artigt av Washington, med tanke på att processen att exportera Lightning 2 var komplex och krävde flera på varandra följande steg. Det är faktiskt troligt att denna begäran hade stött på USA:s systematiskt försiktiga inställning när spänningarna mellan Ankara och Aten var som störst, för att inte ge flanken till någon form av stöd för någon av dess NATO-allierade. . Samtidigt som uppmärksamheten nu riktas mot Ryssland och kriget i Ukraina, och Ankara kommer med största sannolikhet att, genom att godkänna Finlands och Sveriges inträde i Nato, ha erhållit upphävandet av vissa sanktioner från USA, såsom förvärvet av F-16V och importen av F-414 turbojetmotorer för att fortsätta utvecklingen av TFX-programmet, är det nu troligt att Washington kommer att svara positivt på begäran från Aten, så mycket som landets finansiella situation fortsätter att förbättras, vilket ger trovärdighet åt den grekiska efterfrågan .

RAfale Greklands försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Aten beställde 2021 stridsflygplan 24 Rafale F3R, och har för avsikt att i slutet av årtiondet förvärva en andra skvadron av det franska flygplanet

För det grekiska flygvapnet innebär detta att de F-4 Phantom 2 som fortfarande är i drift ersätts 2028, i en stor satsning som syftar till att modernisera dess jaktplan med förvärvet av 40 F-35A, men även 40 flygplan Rafale och moderniseringen av 85 F-16 till Block 70+ Viper standard. Moderniseringen av Lockheed-Martins enmotoriga jaktplan påbörjades 2018 och genomfördes direkt av den grekiska flygindustrin, medan 2021, Aten beställde successivt 18 sedan 6 stridsflygplan Rafale nära Frankrike, med kännedom om att de grekiska myndigheterna redan har meddelat sin avsikt att förvärva en andra skvadron av det franska flygplanet, för en total flotta på 40 flygplan i slutet av årtiondet. I detta sammanhang kommer ankomsten av ett fyrtiotal F-35A effektivt att fullborda de grekiska flygvapnets operativa räckvidd, särskilt för att eliminera fiendens luftvärnsförsvar tack vare flygplanets smygande, och för att optimera effektiviteten hos flygplanet. F-16V tack vare dess många sensorer och dess informationsbehandlingsmöjligheter. DE Rafale, å sin sida, tillhandahåller djupa anfalls-, avlyssnings- och sjöanfallskapaciteter som är mycket överlägsna F-35A, medan F-16V å sin sida ger en mer än betydande operativ massa för ett land med endast 10 miljoner invånare.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna