De belgiska arméerna förbereder sig för att beställa ytterligare 19 CAESAr NG-vapen

Efter att ha agerat som Natos dåliga student med en försvarsinsats knappt över 1,1 % av BNP 2020, och ägnat mindre än 1 % åt sitt försvar mellan 2013 och 2019, har de belgiska myndigheterna liksom många andra europeiska kanslier meddelat en mycket betydande ökning av denna ansträngning under de kommande åren. Denna ökning kommer att ske i två etapper, en första med målet 1,54 % av BNP 2025, och en andra som syftar till att nå de 2 % som krävs av Nato 2035, det vill säga 10 år efter den tidsfrist som satts av Atlantiska alliansen. Under dessa förhållanden kan de belgiska arméerna, ekonomiskt tömda i nästan 20 år, återigen överväga en kapacitetsutvecklingsplan förenlig med dess behov och befintliga hot, efter att under alla dessa år huvudsakligen ha förlitat sig på motståndskraften hos sina soldater för att svara på de många uppdrag och förfrågningar som de deltog i. Denna mycket låga investeringsnivå under en så lång period förklarar i detta avseende och till stor del den gradvisa ökningen av den aviserade investeringen. Det skulle sannolikt ha varit ineffektivt att få försvarsinsatsen till 2 % av BNP år 2025, med vetskapen om att utöver utrustningsprogrammen kommer det att ta många år för de belgiska arméerna att öka i makt, särskilt när det gäller HR-dimensionen.

En av de första åtgärderna som tillkännagavs efter detta historiska och förlösande beslut för de belgiska arméerna, är ingen mindre än nästa beställning på 19 ytterligare 155 mm CAESAr-vapen, efter en första order på 9 system som undertecknades för några månader sedan, för att förvärva , återigen tillräcklig artillerikapacitet för att stödja en stridsbrigads aktion. Som tidigare kommer de nya vapnen som beställts av Bryssel vara CAESAr NG, en utveckling av CAESAr 6×6 som redan är i tjänst inom den franska armén, och som verkar visa utmärkta stridsförmåga i Ukraina. Den nya versionen av CAESAr kommer bland annat att ha en kraftfullare motor, med en 460 hk dieselmotor dubbelt så kraftfull som den nuvarande motorn (210 hk), men också förstärkt pansar för standarden STANAG 4569 nivå 2. , d.v.s. kan motstå ett 7,62 mm lätt kulsprutaskott på kort håll (30 meter), en 6 kg IED som exploderar under eller nära fordonet, samt splitter från en 155 mm granat som exploderar på 80 meter. Faktum är att, även om den är tyngre, kommer den nya Caesar också att vara mer mobil och bättre skyddad än sin föregångare, mer än märkbara egenskaper i händelse av ett högintensivt engagemang.

VBMR griffin närbild 1 Militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri
Som en del av CaMO-programmet har Belgien beställt 382 VBMR Griffons och 60 EBRC Servals i samma konfiguration som armén.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna