ultra-Rafale, Mirage NG: Frankrike måste studera ett alternativ på medellång sikt till FCAS

Att säga att FCAS:s nya generations stridsflygplansprogram, som för samman Frankrike, Tyskland och Spanien, för närvarande är på en nedförsbacke vore en underdrift. Efter flera episoder av spänning om industriell delning mellan Paris, Berlin och Madrid ligger programmet nu på is inför den omöjliga överenskommelse som Tyskland och Airbus Defence & Space försöker få Paris och Dassault Aviation att acceptera, och som skulle tvinga den franska flyggruppen att dela piloteringen av den första pelaren angående utformningen av Next Generation Fighter, eller NGF, med sin tyska motsvarighet. Sedan flera veckor tillbaka, situationen är helt frusen, Eric Trappier, VD för Dassault Aviation, multiplicerar ständigt uttalanden till media för att låta det bli känt att hans grupp inte skulle göra några ytterligare eftergifter till Airbus DS. Den dödliga banan som programmet följt verkar till och med ha nått Berlin sedan dess enligt en rapport från det tyska försvarsministeriet, skulle de tyska myndigheterna vara beredda att ge upp FCAS-programmet, med tanke på de djupa skillnader som det är föremål för.

Notera i detta avseende de franska myndigheternas extrema diskretion kring detta ämne. Om det är sant att den verkställande makten förmodligen har många ämnen att ta itu med idag, är det inte desto mindre sant att FCAS-programmet, liksom dess tunga bepansrade motsvarighet MGCS, framför allt är härrör från en politisk vilja som delas mellan Emmanuel Macron och Angela Merkel. först för att ge substans åt hans ambition för europeiskt försvar, den andra som en väg ut ur de svårigheter som förväntas för Tyskland efter Donald Trumps ankomst till Vita huset 2016. Sedan dess har sammanhanget förändrats djupt, sedan Joe Biden ersatte Trump och återupptog det transatlantiska samarbetet och USA:s centrala roll inom Nato. När det gäller Emmanuel Macrons upprepade utspel till förmån för ett Europa av La Défense, har de alla förblivit döda bokstäver bland hans europeiska grannar. Endast FCAS- och MGCS-programmen återstår för att stödja denna ambition, även om de nu konfronteras med vissa industriella, operativa och doktrinära realiteter, visserligen perfekt identifierade under lång tid, men som idag inte längre uppvägs av Macrons viljestarka politik - Paret Merkel.

Modell av FCAS Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Presentationen av NGF-modellen av FCAS-programmet vid Paris Air Show 2019

Hur som helst, med den mer än dystra framtid som dyker upp för FCAS, är det svårt att se hur en politiskt försvagad Emmanuel Macron och en Olaf Scholz mer atlanticist än någonsin skulle kunna investera i att rädda den, vilket inte kommer att fungera. inte utan att posera. betydande utmaningar för den franska försvarsindustrin, men också och framför allt för landets flyg- och sjöstridskrafter, samtidigt som en ny teknisk kapprustning har inletts. Visst, för Dassault Aviation Rafale har utvecklingspotential att hålla linjen i flera decennier. Men utan tvekan om det faktum att en sådan hypotes skulle passa industrimannen och dess aktieägare perfekt medan orderboken för Rafale är full i 10 år, begränsar vi oss till att iterativt utveckla enheten under de kommande åren kan leda till skleros av know-how och konkurrenskraftiga prestanda för hela denna kritiska sektor för ekonomin och för det nationella försvaret. I detta sammanhang kan tre hypoteser studeras för att svara på dessa industriella, tekniska och säkerhetsmässiga utmaningar: utformningen av en super-Rafale, det för en Mirage NG, såväl som en omstart av FCAS med andra partners, europeiska eller inte.

SuperRafale : en övergångsjägare

Le Rafale är ett formidabelt stridsflygplan, och dess exportframgång är ett perfekt bevis på detta, särskilt inför aggressiva och attraktiva erbjudanden från amerikansk industri med sina F-35, F-16V och F-15EX. Utöver dess avancerade prestanda och unika mångsidighet på marknaden, Rafale lyser framför allt genom sin förmåga att utvecklas, till den grad att den första Rafale F1 som levererades till den franska flottan i början av 2000-talet uppgraderades till F-3R omnirole-standarden, utrustad med EASA RBE2-radarn och Meteor långdistansflygplanet Air-Air, och de kommer även att bäras i framtiden mot F4-standarden och dess möjligheter som inkräktar på den 5:e generationen. Men den nuvarande uppfattningen om Rafale börjar nå sina gränser, vilket har lett till att Dassault designat F4-utvecklingen i två standarder, en för flygplan från tidigare partier, den andra för nya flygplan, för att ha nya utvecklingsmöjligheter till sitt förfogande. Denna princip skulle kunna utvidgas som var fallet för Gripen E/F med avseende på Gripen C/D, F/A-18 E/F Super Hornet med avseende på Hornet, eller Super-Standard i förhållande till Hornet. mot standarden, nämligen att på relativt kort sikt utforma en ny Rafale anpassas till framtida behov, särskilt de som Rafale ström kommer inte att kunna utvecklas.

Dassault rafale2 0 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Den extraordinära skalbarheten av Rafale tillät den franska flottan att bära sin Rafale M från F1-standard till F3R-standard

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna