Varför den ryska ubåten Belgorod och kärnkraftstorpeden 2M39 Poseidon inte förändrar någonting?

Med anledning av kampanjen för det ryska presidentvalet 2018 orsakade den avgående presidenten Vladimir Putin en viss stupor i väst. genom att offentligt presentera flera "revolutionära" militära program, tänkt att ge en avgörande fördel till de ryska arméerna för det kommande årtiondet.

Bland dessa program kommer RS-28 SARMAT ICBM-missilen och Avangard hypersoniska glidflygplan att tas i bruk under detta år, medan Kinzhal luftburna hypersoniska missil redan har utrustat några modifierade Mig-31K sedan 2019. Den kärnkraftsdrivna kryssningsmissilen Burevestnik, har å sin sida mer eller mindre fallit i glömska.

När det gäller den dronade 2M39 Kanyon kärnkraftsdrivna tunga torpeden, även betecknad Poseidon eller Status-6, bör den snart ingå i aktiv tjänst, medan ubåten Belgorod, som ska trafikera den, har levererats till den ryska flottan. 2022.

24 meter lång med en diameter på 2 meter, Kanyon-torpeden är i verkligheten en autonom drönare som drivs av en miniatyriserad kärnreaktor, vilket gör att den kan nå mycket höga hastigheter på runt 100 knop, och utrustad med autonomi större än 6000 km, tillräckligt för att korsa Atlanten från ena sidan till den andra, på upp till 1000 meters djup.

Dessutom bär Kanyon en nukleär nyttolast på 100 kiloton motsvarande den som implementeras av de individuella atmosfäriska återinträdessystemen MIRV, med en kapacitet för strategisk förstörelse.

Användningsscenariot för detta vapen är baserat på förutplacering av den modifierade kärnmissilubåten Belgorod eller av Khabarovsk modifierad för detta ändamål, vilket gör att torpeden kan träffa motståndarens hamn- eller kustinstallationer, som militärhamnen i Norfolk.

På grund av sin struktur skulle en sådan explosion orsaka mycket betydande skador på den dockade flottan, förstörelse av kustnära militära och civila infrastruktur och förorening av ett stort kustområde som kräver en definitiv evakuering av detta område.

Poseidon Nuclear Torpedo Militär maktbalans | Försvarsanalys | Kärnvapen
Den ryska Status-6 Poseidon autonoma oceangående kärnkraftstorpeden drivs av en miniatyriserad kärnreaktor

För att transportera Kanyon modifierade den ryska marinen specialubåten Belgorod kryssningsmissil. Bygget av fartyget började 1992, innan det övergavs några år senare på grund av brist på medel.

2012 återupptog den ryska marinstaben konstruktionen av ubåten, enligt modifierade planer med avseende på fartygen i 949AM Antey-projektet (Oscar 2 i Nato-beteckningen), för att öka dess längd från 154 till 184 meter och dess nedsänkta förskjutning på 20.000 30.000 ton till XNUMX XNUMX ton, vilket gör den till den största ubåten i tjänst i världen efter att den sista placerades i reserv. Typhoon Ryska.

Således kommer det nya fartyget att kunna använda upp till 6 Kanyon-torpeder, samtidigt som det drar nytta av Anteys ökade utrymme, mycket större än äldre ryska ubåtar.

Enligt rysk kommunikation, som ofta upprepas i väst, borde Belgorod/Kanyon-parets ankomst djupt rubba de strategiska balanserna i Atlanten och utgöra ett direkt hot mot amerikanska hamnar, särskilt eftersom med dess hastighet, dess djup och autonomi , Kanyon skulle vara omöjligt att fånga upp.

Här har vi alla egenskaper hos vad tyskarna gärna kallade Wunderwaffen, eller mirakelvapen. Men verkligheten är en helt annan...

Faktum är att användningen av Kanyon, eller dess enkla utplacering nära den amerikanska kusten ombord på Belgorod, skulle utgöra en oacceptabel casus belli för USA, motsvarande utplaceringen av SS-4-missiler på ön Kuba 1962, särskilt sedan ubåten kommer att bli föremål för all uppmärksamhet från den amerikanska flottan och de allierade flottorna, och Kanyon, genom sin design, är mycket troligt inte diskret akustiskt sett.

Det är med andra ord mycket osannolikt att paret Belgorod/Kanyon kommer att kunna korsa den akustiska skyddsomkretsen som omger USA:s och Kanadas östra kust. Det finns kvar möjligheten att skjuta upp torpeder på stora avstånd, för att dra fördel av dess autonomi och satsa på dess hastighet för dess skydd.

Visst, ingen västerländsk torped överstiger 60 knop idag, vilket gör det svårt att avlyssna Kanyon. Svårt, men inte omöjligt.

Som en påminnelse, i slutet av 80-talet hade den sovjetiska flottan redan atomubåtar, Alpha, kapabla till topphastigheter högre än västerländska torpeder. Lösningen var alltså att attackera målet framifrån, och inte bakifrån, vilket också gjorde att torpeden kunde detonera nära ubåtens torpedrör.

Även utan påverkan kan chockvågen utlösa explosionen av torpederna i deras rör, och därmed förlusten av ubåten som, medan den färdades i 35 knop som Alpha, då skulle vara blind och döv, och därför oförmögen att undvika hot.

SArmat missil Militär maktbalans | Försvarsanalys | Kärnvapen
ICBM SARMAT kommer att kunna implementera Avangard hypersoniska atmosfäriska återinträdesglidare

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär maktbalans | Försvarsanalys | Kärnvapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna