Vilka kommer att vara prioriteringarna för nästa franska militärprogramlag?

- Annons -

Fram till början av den ryska interventionen i Ukraina hade den franska verkställande makten ett ledord och bara ett angående genomförandet av försvarsinsatsen: All Military Programming Law 2019-2025, men att LPM 2019 -2025. Utformad på grundval av 2017 års strategiska översyn, i sig starkt begränsad av 2013 års vitbok, syftade LPM 2019–2025 till att reparera de betydande skadorna till följd av två decennier av underinvesteringar i de franska arméerna, även om det operativa trycket förblev mycket hög. Det är tydligt att arméernas situation på 5 år har förbättrats avsevärt, med en årlig budget ökad med 8,5 miljarder euro, dvs mer än 25 %, flera respekterade kritiska program som SCORPION för armén, förnyelse av fregatter och ubåtar för franska flottan, eller ankomsten av A330M Phoenix tankflygplan och A400M transportflygplan för flyg- och rymdstyrkan. Denna LPM förblev dock inspirerad av en doktrin baserad på sammanslutningen av tvåkomponents avskräckning, en expeditionsstyrka som snabbt kan sättas in för externa operationer och en reducerad konventionell makt som endast kan ingripa i koalition. Kriget i Ukraina, men också de växande spänningarna i Stilla havet, Afrika och Mellanöstern, har nu gjort denna defensiva strategi, om inte föråldrad, åtminstone olämpliga för de utmaningar som de franska arméerna kommer att behöva svara på under de kommande månaderna och åren.

Si försvarsfrågor ignorerades helt i den offentliga debatten under president- och lagstiftningskampanjer, internationella nyheter och det relativa trycket från alla Frankrikes europeiska grannländer, som alla aviserade en stor satsning på att öka försvarsinvesteringarna, ledde till att den nyvalde presidenten Macron flyttade frånen ambition att revidera den pågående LPM, vid tillkännagivandet av en ny LPM som kan lanseras före slutet av den nuvarande, dvs redan 2023. Men vad kommer att vara prioriteringarna för denna nya militära programmeringslag, som kommer att vara en del av en särskilt spänd internationell och europeisk geopolitiska sammanhang, med den betydande ökningen av risken för konflikter, inklusive på nationell mark, oavsett om det är storstadsregioner eller utomlands, återkomsten av det storskaliga kärnvapenhotet, och europeiska samarbetsprogram som är döende, för att inte säga mycket hotade? I den här artikeln kommer vi att studera huvudprogrammen som kan representera spjutspetsen för denna nya LPM, enligt två hypoteser, den ena konservativ och trolig, den andra optimerad för arméernas effektivitet, försvarsindustrins exportkonkurrenskraft och därför medium - och långsiktig budgethållbarhet.

Landstyrka

Av de 3 franska arméerna var armén den som betalade det tyngsta priset för professionaliseringen av styrkorna, eftersom dess operativa format delat med nästan 3 på 30 år, och för tillfället förlorade de flesta av sin kapacitet. intensitet. Den nya LPM kommer därför utan tvekan att relatera till en snabb återuppbyggnad av dessa kapaciteter, och mot en ökning av personal och utrustning.

- Annons -

Trolig hypotes

Om SCORPION-programmet, med pansarfordonen VBMR Griffon och Serval, EBRC Jaguars spaningsfordon och moderniseringen av 200 Leclerc-stridsvagnar tillåter armén att avsevärt stärka sin manöverförmåga, inklusive i ett sammanhang med hög intensitet, lider det av en flagrant brist på eldkraft, särskilt inom tungt artilleri, samt självskyddsförmåga mot luft- och drönarhot. Dessutom saknar även moderniserade Leclercs, såväl som VBCI-infanteristridsfordon, de defensiva kapaciteterna för ett sådant engagemang. Slutligen framstår det som väsentligt att utöka den operativa personal som finns tillgänglig för armén, för att kunna utöka de styrkor som kan projiceras inom ramen för Nato.

EBRC Jaguar Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Artilleri

Faktum är att det är mycket troligt att den nya LPM kommer att ta itu med dessa aspekter, samtidigt som jakten på SCORPION bevaras. Vi kan därför förvänta oss en betydande ökning av arméns CAESAR-system, troligen 60 till 80 stycken för att få 2 till 3 ytterligare artilleriregementen, samt förvärv, från hyllan eller i snabb utformning, artillerikapacitet på mycket lång räckvidd, särskilt eftersom det fransk-tyska CIFS-programmet nu verkar, om inte övergivet, i vilket fall som helst uppskjutet till datum som är oförenliga med det omedelbara operativa trycket. Det är också mycket troligt att ett program för att utrusta markförband med kortdistansförsvar mot luftfartyg, anti-drönare och anti-kryssningsmissiler kommer att lanseras på kort sikt. För att hantera verkligheten av pansarvärnshotet under högintensiva engagemang, kan det förväntas att Leclercs stridsvagnsmoderniseringsprogram som redan pågår, men också det som kommer angående moderniseringen av VBCI:er, kommer att integrera Hard-Kill-typ själv- skydd. Slutligen, om yrkesstyrkornas storlek utan tvekan kommer att ökas, med en landoperativ styrka som bringas till 85.000 90.000 eller 24 XNUMX man, är det framför allt troligt att en stor insats kommer att göras gentemot den operativa reserven, med målet att bilda mer autonoma reservenheter som det XNUMX:e infanteriregementet.

- Annons -

Alternativ hypotes

Faktum kvarstår att även om man förlitar sig på alla dessa program, som onekligen skulle ge ett betydande operativt mervärde till armén, verkar det som att huvuddelen av de franska mekaniserade styrkorna skulle använda relativt lätta pansarfordon på hjul, som faktiskt erbjuder liten utvecklingspotential utan att hota deras rörlighet över 24 ton för 6×6-fordon som Griffon, CAESAR och Jaguar, eller 32 ton för 8×8-pansarfordon för VBCI. I själva verket kommer de franska regementena bara att ha 200 pansarfordon, Leclerc-stridsvagnarna, inom en snar framtid. Samtidigt verkar det mycket osannolikt att det fransk-tyska tunga stridsvagnsprogrammet MGCS kan påskyndas, om det överhuvudtaget lyckas övervinna de växande hindren i det fransk-tyska industriella samarbetet. Det skulle därför vara relevant för armén att utveckla en ny familj av pansarfordon avsedda att passa mellan de lätta och medelstora pansarfordonen i SCOPRION-programmet och de tunga pansarfordonen i MGCS-programmet, samtidigt som eldkraften och effektiviteten förstärks. bristen på Leclercs.

ASCALONf Nexter Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Artilleri
ASCALON-kanonen föreslås av Nexter för att utrusta MGCS, till Rheinmetalls stora missnöje

Ett sådant program, som därför skulle syfta till att utveckla en ny generation pansarplattform i intervallet 40-50 ton, skulle i synnerhet göra det möjligt att utveckla en jagare för medelstora stridsvagnar som kan utrustas med den nya ASCALON-pistolen utvecklad av Nexter och pansarvärnsmissilen Akeron, samt ett tyngre, bättre skyddat och bättre beväpnat infanteristridsfordon än VBCI. Pansaret skulle också kunna representera en perfekt anpassad plattform för att utveckla ett självgående artillerisystem under pansar, samt ett system för luftvärnsskydd på kort avstånd. Programmet skulle också göra det möjligt att minska riskerna kring MGCS-programmet, med mindre beroende av dess tidsplan och av industriellt skiljedomsförfarande för hållbarheten av kunskapen inom försvarsindustribasen och dess underleverantörskedja, samtidigt som det märkbart ökar möjligheterna för export och samarbete kring detta ämne. Flera länder skulle i själva verket utan tvekan vara redo att gå ombord på ett sådant franskt initiativ, i Europa som Grekland, men även i Mellanöstern, som Förenade Arabemiraten.

- Annons -

National Marine


LOGO meta defense 70 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Artilleri

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna