Berövad F-16V hotar den turkiske presidenten att återinföra sitt veto mot Sveriges och Finlands anslutning till Nato

3 dagar ! Så lång tid tog det president RT Erdogan att återigen hota med ett turkiskt veto mot Sveriges och Finlands medlemskap i Atlantiska alliansen, efter att den amerikanska kongressen röstat , med anledning av omröstningen om 2023 års budgetlag för USA:s väpnade styrkor, två ändringar som hindrar exportmöjligheterna för F-16 Viper men även andra försvarsteknologier mot Ankara. Uppenbarligen, eftersom ämnena inte förutsätts vara officiellt kopplade, tar president Erdogan offentligt upprördhet över de svenska myndigheternas bristande "reaktivitet" angående begäran om utlämning av 33 flyktingar till Turkiet, anklagade för att tillhöra de kurdiska separatiströrelserna. de turkiska myndigheterna. Om den officiella turkiska diskursen kan lämna utrymme för tvivel, lämnar meddelandekalendern ingen om verkligheten av stridsämnena mellan Ankara, Washington, Stockholm och Helsingfors, och vissa kurdiska flyktingars öde är inte där.

Sedan hans anslutning till Vita huset har president Biden och hans administration aldrig slutat att försöka få Turkiet och dess president RT Erdogan tillbaka till mer moderata positioner, både gentemot Nato och när det gäller dess territoriella och politiska ambitioner. För det, den amerikanske presidenten har vid flera tillfällen meddelat att han ställt sig positiv till Ankaras begäran för förvärva 40 F-16 Block 70 Viper stridsflygplan, den mest avancerade versionen av Lockheed-Martin-jaktflygplanet och 80 kit för att få så många F-16 Block 52:or i tjänst med det turkiska flygvapnet till denna standard. Tyvärr ser inte USA:s kongress, både representanthuset med demokratisk majoritet och den demokratisk-republikanska paritetssenaten, inte positivt på en sådan försonande ståndpunkt, och har vid flera tillfällen, låt det vara känt att han mest var fientlig mot försäljningen av avancerade vapensystem till Ankara, särskilt för vapensystem som potentiellt skulle kunna användas för att hota grekiska och cypriotiska allierade. I samband med omröstningen om Pentagons budget för 2023 var det representanthuset och valda demokrater som antog två ändringsförslag som utformade en sådan hypotes, ett som förbjuder försäljning av vapensystem till länder som är involverade i kränkningar av humanitär rätt, den andra riktar sig specifikt till Ankara och ber FMS att godkänna försäljningen av F-16V endast om USA hade försäkran om att de levererade enheterna inte skulle hota Grekland.

220628 madrid Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Den turkiske presidenten och hans svenska och finska motsvarigheter nådde en överenskommelse vid toppmötet i Madrid den 29 juni. Men turkiska förväntningar var, verkar det som, av en helt annan karaktär.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna