FCAS eller inte, superparetRafale Neuron som föreslås av Dassault bör utvecklas

Som brukligt i början av sommaren har vapenmässorna mångdubblats de senaste veckorna, med Eurosatory i Frankrike dedikerat till landvapen i mitten av juni, ILA-flygmässan i Berlin en vecka senare och den här veckan British Airshow i Farnborough. Vad som är mindre så är Frankrikes, dess myndigheters och dess flygindustris extraordinära diskretion under dessa utställningar, i synnerhet när det gäller ett program som ändå är stort och betydande, Framtidens luftstridssystem eller FCAS. Faktum är att, sedan början av året, programmet som sammanför Tyskland, Frankrike och Spanien ligger på is, mot en bakgrund av oenighet mellan Dassault Aviation och Airbus D&S angående industriell delning kring utformningen av Next Generation Fighter eller NGF, programmets huvudpelare, och den enda som hittills finns kvar under fransk pilotering. Under flera veckor har Dassault Aviation, genom sin vd Eric Trappier, men också hela Teamet Rafale, föreslog att franska industrimän i händelse av misslyckande i förhandlingarna hade en "plan B". På senare tid visade det sig att detta alternativ skulle baseras på ett nytt och mycket lovande par som kombinerar un Rafale omgjorda och designade Super-Rafale, och en smygstridsdrönare från NEUROn-programmet.

För laget Rafale, skulle detta tillvägagångssätt utgöra ett alternativ till FCAS som är ekonomiskt hållbart för Frankrike och effektivt ur en operativ synvinkel. Det nya stridsflygplanet skulle verkligen göra det möjligt att utöka den operativa förmågan men framför allt den evolutionära potentialen hos Rafale att möta kraven för luftstrid under de kommande åren och decennierna, som vad framgången för Rafale på biografer och på exportscenen. Den smygande stridsdrönaren, å sin sida, skulle erbjuda den nya enheten omfattande övervaknings-, undertrycknings- och detektionsmöjligheter, inklusive i en mycket omtvistad miljö, särskilt eftersom den förmodligen kommer att kunna, som Rafale och SuperRafale, lita på luftburna drönare av typen Remote Carrier för att utöka sina möjligheter. I grunden skulle därför ett sådant tillvägagångssätt effektivt kunna ersätta FCAS till 2040, med tanke på den vision vi har idag om hur luftkrigföring kommer att se ut på det datumet och därefter.

FCAS-konstnären analyserar försvaret | Stridsflygplan | Awacs och elektronisk krigföring
FCAS-programmet är nu pausat i avvaktan på politisk skiljedom från Paris och Berlin

Det är dock lämpligt att ifrågasätta relevansen av att utveckla ett sådant program, även om FCAS-programmet skulle fortsätta, och en godtagbar överenskommelse skulle hittas mellan franska och tyska industrimän. Det råder faktiskt lite tvivel nu om att NGF:s ibruktagande från FCAS i en operativ och obegränsad version förmodligen inte kommer att äga rum före 2050. Trots sin extraordinära kapacitet för utveckling, Rafale nuvarande kommer att kämpa för att hävda sig i himlen på ett självsäkert sätt efter en deadline som kan placeras mellan 2035 och 2040. Den period som kommer kommer faktiskt inte att ha något att göra med de senaste 30 åren i tekniskt tempo. Driven av kinesisk-kinesisk konkurrens är det mer än troligt att en ny teknisk kapprustning kommer att pågå i flera decennier, i ett tekniskt tempo som kommer att vara mycket mer likt 50- och 60-talen än 90- och 2000-talen. Redan idag utvecklar Kina officiellt 3 smygstridsprogram, J-20 tunga stridsflygplanet, J-35 bärarbaserade medeljaktflygplan och det strategiska bombplanet H-20, som bör läggas till, även om detta inte är officiellt erkänt av Peking , ett fjärde smygande JH-XX-jaktbombplansprogram avsett att ersätta JH-7 i slutet av årtiondet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Awacs och elektronisk krigföring

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna