Efter Bryssel och Aten visar Bukarest Frankrike vägen för europeiskt försvarssamarbete

I en intervju ges till lokala medier, avslöjade Rumäniens försvarsminister Vasile Dîncu att Rumänien och Frankrike hade undertecknat en avsiktsförklaring om att skaffa franskt designade Scorpene-ubåtar och helikoptrar till landets arméer. De franska myndigheterna förblev, som ofta nu, diskreta i frågan, liksom de berörda tillverkarna, och nöjde sig med att bekräfta att avancerade diskussioner pågick med Bukarest inom ramen för ett utökat militärt och industriellt samarbete. Dessa diskussioner, som äger rum i ett mångårigt politiskt och militärt samarbete mellan de två länderna, i synnerhet med beställningen av 4 lokalt byggda Gowind 2500 korvetter 2019. Detta tillkännagivande är dock också en del av ett geopolitiskt och säkerhetsmässigt sammanhang som präglas av utplaceringen av franska styrkor, motsvarande en 800-manna Joint Battle Group, och ett luftvärnsbatteri SAMP / T Mamba i Rumänien som en del av försäkran strategin för de NATO-länder som bildar alliansens västra gräns gentemot Ryssland.

Denna speciella kontext, som utan tvekan kommer att ha gynnat närmandet mellan Paris och Bukarest i dessa frågor, påminner om det som föregick det liknande närmandet mellan Frankrike och Grekland, och som resulterade i storleksordningen 24 flygplan Rafale och 3 FDI-fregatter av Aten, samt genom undertecknandet av ett bilateralt försvarsavtal mellan de två länderna, för att avråda Turkiet och dess president RT Erdogan från alla olyckliga initiativ i Egeiska havet och Cypern. Frankrike hade faktiskt satt in flygplan sommaren 2020 Rafale et flera flotta enheter av den franska flottan i Egeiska havet att innehålla turkiska sjö- och luftinsatser runt gruvprospekteringsfartyget Orus Reis.

RAfale Grekland Militära allianser | Försvarsanalys | Belgien
De första planen Rafale Grekerna var i drift mindre än 12 månader efter att Aten undertecknade den första ordern

Två år tidigare, 2018, vände sig Belgien till Frankrike för CaMo-programmet, som syftade till att sammanföra landstyrkorna från de två länderna både på det operativa området och ur utrustningssynpunkt, och som gav upphov till en order om 382 VBMR Griffon pansarfordon och 60 EBRC Jaguar lätta stridsvagnar. På senare tid befäl också den belgiska armén 28 monterade kanoner på 155 mm CAESAR NG, samma som kommer att utrusta den franska armén, så att de två väpnade styrkorna är så nära att de kommer att vara utbytbara inom en utplacering, inklusive i skalan av en GTIA eller en SGTIA. Bryssel och Amsterdam anförtrodde också French Naval Group och den belgiska ECA med design och tillverkning av sin nya flotta av minkrigsfartyg, ett kontrakt på 2 miljarder euro för 12 fartyg, 6 per land.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Alliances militaires | Analyses Défense | Belgique

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna