Även Kina skulle utveckla en kärnkraftsdriven torped

Den nära förestående ankomsten av det strategiska paret som bildades av den kärnkraftsdrivna missilubåten Belgorod, en variant av Antey-klassen, och den kärnkraftsdrivna strategiska drönartorpeden Poseidon, inom den ryska flottan, har fått mycket bläck att flöda. De senaste veckorna i väst, även om det effektiva strategiska bidraget från denna binomial som kan eliminera en stor kuststad med dess 2 megaton huvud, är mer än diskutabelt. Principen har dock tydligen inspirerat kinesiska ingenjörer, som just har tillkännagivit designen av en torped utrustad med en miniatyriserad kärnreaktor. Å andra sidan skiljer sig det operativa konceptet som den kinesiska marinen riktar sig till mycket från det för Poseidon, vilket gör den både mycket mer lämpad för militär användning och mycket billigare att tillverka.

sajten South China Morning Post baserad i Hongkong, upprepade en artikel publicerad av den vetenskapliga chefen för det kinesiska institutet för atomenergi Guo Jian i Journal of Autonomous Underwater Systems, en professionell publikation av China Shipbuilding Industries Corporation. Den kinesiska forskaren beskriver designen av en taktisk torped utrustad med en miniatyriserad kärnreaktor, vilket gör att den kan hålla en hastighet på 200 knop i 30 timmar. Torpeden, som är tillräckligt miniatyriserad för att kunna skjutas upp från torpedrören på kinesiska atomattackubåtar, skulle kasta ut sin kärnvapenkärna när målet har identifierats och engagera den med sina elektriska batterier, som en traditionell torped, utan risk för kärnvapenkontamination, särskilt eftersom vapnet bara skulle använda konventionella militära laddningar och inte en kärnstridsspets.

Belgorod Antei analyserar försvaret | Militära drönare och robotik | Kärnenergi
Belgorod är idag den största ubåten i drift i världen, med ett deplacement på 30.000 6 ton vid dykning, för att implementera upp till XNUMX Poseidon kärnkraftstorpeder

Den kinesiska modellen och dess användningskoncept skiljer sig därför radikalt från Poseidon-torpedens, som endast kan användas i samband med ett totalt kärnvapenkrig för vilket det skulle tillföra lite mervärde. , vilket kräver en speciellt modifierad ubåt för att kunna placeras ut. . Den kinesiska torpeden är verkligen besläktad med ett rent konventionellt och taktiskt vapen, som till exempel tillåter att engagera sjöstyrkor på mycket långa avstånd med en räckvidd på 6000 nautiska mil, tillräckligt för att träffa fartyg som ligger anlagda vid Pearl Harbor från Kinas hav, eller att patrullera marinområden som en MAN drönare eller en Vagabond Ammunition. Den svarar därför på den kinesiska marinens omedelbara begränsningar, som bara har 6 moderna atomubåtar av typ 093 kapabel till oceaniskt engagemang, men som överensstämmer mer änett fyrtiotal typ 039 konventionellt drivna ubåtar utformad för att verka i relativ närhet till de kinesiska kusterna och deras hemmahamn.


LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Militära drönare och robotik | Kärnenergi

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna