Offensiv mot Taiwan: När och hur kommer Kina att agera?

Under flera år har spänningarna mellan Washington och Peking, som rädslan för att se Peking inleda en offensiv mot Taiwan, fortsatt att växa. De representerar nu ett ämne som ständigt flirtar med casus belli, mellan flottans och de amerikanska och allierade flygstyrkornas intrång i Sydkinesiska havet och Taiwansundet, avlyssningarna och intrången av folkets befrielsearmé runt ön och de successiva och ömsesidiga svaren. så snart Washington skickar en ny last med vapen, parlamentariker eller medlemmar av regeringen i Taipei.

Den krigiska dynamiken är sådan att de väpnade styrkorna i båda länderna nu är engagerade i en kapprustning för att spela ut motståndaren i vad som alltmer verkar vara en oundviklig konfrontation.

Men ingen förutser för närvarande ett utbrott av fientligheter under de kommande månaderna eller åren, Pentagon uppskattar för sin del att faran kommer att börja 2027.

Med tanke på de industriella program som pågår i Peking, Taipei och Washington, den geopolitiska utvecklingen och ambitionerna hos ledarna för de stora världsmakterna, vilket skulle vara det mest troliga datumet för en kinesisk offensiv att återta Taiwans besittning, och vad skulle då vara strategin som Peking valt för att uppnå detta?

Mot en blockad snarare än ett massivt flyg-amfibieanfall

Ofta, när scenariot med en kinesisk offensiv på Taiwan studeras, utgår det från ett stort flyg-amfibieanfall mot ön, föregås av ett intensivt bombardemang med ballistiska missiler och kryssningsmissiler, även drönare, för att övervinna den defensiva infrastrukturen på ön.

En sådan hypotes skulle dock vara en extremt riskabel strategi för Folkets befrielsearmé, oavsett nivån på förberedelserna och de medel som Peking använder.

Faktum är att de sällsynta stora flyg-amfibieoperationer som har genomförts framgångsrikt i historien har varit mot svagt försvarade kuster (Operation Torch 1942, Operation Musketeer 1956), eller när angriparen obestridligen hade luft- och sjööverlägsenhet och betydande medel att försvaga motståndarens försvar och logistiska linjer, som t.ex Overlord operationer et Dragon under 1944, den Iwo Jima och Okinawa landningar 1945, operationen Chromite (Incheon-landning) år 1950, eller San Carlos i 1982).

Operation Musketeer 1st REP Tensions Kina vs Taiwan | Försvarsanalys | Amfibiskt överfall
Landsättningen av franska och brittiska styrkor i Egypten 1956 var en av vändpunkterna under det kalla kriget. Trots de europeiska styrkornas militära framgångar var de tvungna att dra sig tillbaka inför det sovjetiska hotet att använda kärnvapen och Washingtons fördömande av denna operation.

Men som motgångarna för den ryska flottan och flygvapnet i Ukraina perfekt har visat, är det mycket riskabelt att vilja beröva en motståndare dess defensiva luft-, luftvärns- och anti-fartygsförmåga, även genom att göra intensiv användning förebyggande kryssnings- och ballistiska missilangrepp.

I själva verket kunde mobiliseringen av ett stort marin- och flygvapen för att utföra ett anfall på Taiwan endast ske efter att flygvapnet, luftvärnet, kustförsvaret och den taiwanesiska flottan har neutraliserats helt. Den kommer bara att ingripa efter en första stridsfas av relativt lång varaktighet.

Risken blir då stor att ett sådant luft-, ballistiskt och cyberkrig kommer att provocera fram USA och dess allierades ingripande, men också, som är fallet i Ukraina, radikaliseringen av den taiwanesiska civilbefolkningen, vilket försvårar den eventuella administration av ön när de taiwanesiska styrkorna har besegrats.

Det finns dock en annan möjlighet för Peking, att förlita sig inte på ett flyg-amfibieanfall, utan på en ogenomtränglig marin- och luftblockad av ön, för att försvaga taiwanesernas beslutsamhet över tiden, samtidigt som konfrontationerna begränsas mellan PLA och de taiwanesiska styrkorna, åtminstone genom att hindra dem från att påverka civilbefolkningen och infrastrukturen för mycket.

Liksom den marin- och luftblockad som J. F Kennedy genomförde 1962 runt Kuba efter leveransen av sovjetiska ballistiska medeldistansmissiler på ön, skulle syftet med en sådan blockad vara att hålla avstånd amerikanskt och västerländskt militärt och tekniskt stöd till ön. ön, samtidigt som den amerikanska flottan och det amerikanska flygvapnet hamnar i en komplex situation att genomföra när det gäller internationella relationer.

På lång sikt skulle blockaden också skada hela ekonomin på ön, men också för hela planeten, som är mycket beroende av halvledare som produceras i landet.

Faktum är att, och även om sammandrabbningar kommer att vara oundvikliga mellan taiwanesiska och kinesiska styrkor i ett sådant scenario, kommer konfrontationen att förbli under en tröskel som sannolikt inte kommer att mobilisera den allmänna opinionen och västerländska politiska ledare, till skillnad från den situation som Ryssland står inför idag, efter de många strejkerna och grymheter mot ukrainska civila av de ryska arméerna.

En offensiv mot Taiwan skulle kräva en stor amfibieflotta
Även om den kinesiska marinen snart kommer att ha ett dussin stora amfibiefartyg av typ 072 och typ 075, skulle ett amfibieanfall på Taiwan vara en mycket riskabel militär operation utan garantin om absolut luft- och sjööverlägsenhet för styrkorna.

Förutsatt att blockaden är tillräckligt motiverad på den offentliga och internationella scenen, och att medlen för att säkerställa dess effektivitet implementeras effektivt under en tillräcklig period på flera månader, är det mycket troligt att det då skulle vara en fråga om den bästa strategin för Peking att återta kontrollen över den 23:e provinsen, samtidigt som de håller taiwanesernas civila motstånd under kontroll och presenterar på den internationella scenen en berättelse som sannolikt kommer att demobilisera många potentiella allierade på ön.

Vad innebär att hålla en marin blockad mot den amerikanska flottan?


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Tensions Chine vs Taiwan | Analyses Défense | Assaut amphibie

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

5 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna