Polen och Sydkorea förenar sig långsiktigt för ett ambitiöst industriellt försvarssamarbete

tank k2 chernaya pantera 07

1000 tunga stridsvagnar, 672 självgående kanoner, minst 50 stridsflygplan och flera hundra flera raketuppskjutare... Det här är de extraordinära siffrorna runt omkring försvarspartnerskapet som Polen och Sydkorea är på väg att underteckna, för att göra Sydkorea till en av världsledande på pansarfordonsmarknaden, och Polen till den europeiska pelaren för produktion av denna typ av fordon under de kommande åren. I själva verket, utöver den spektakulära förstärkningen av kapaciteten hos de polska arméerna, som i slutet av årtiondet kommer att ställa upp 1500 1200 moderna stridsvagnar, lika många infanteristridsfordon, 3 XNUMX mobila artillerisystem och flera tusen lätta pansarfordon, d.v.s. fler än fransmännen, Tyska, brittiska, italienska, holländska och belgiska styrkor tillsammans kommer detta nya samarbete att göra det möjligt för Warszawa att skaffa sig en banbrytande industri inom detta område, kapabel att massproducera vapen som utvecklats tillsammans med Seoul och erbjuda prestanda och de mest attraktiva priserna, i en strategi baserad på XNUMX på varandra följande steg som verkar ha varit perfekt genomtänkt.

Det första steget i detta ambitiösa partnerskap syftar till att påbörja omvandlingen av de polska arméerna till sydkoreanska rustningar. Således kommer Warszawa att beställa 180 K2 Black Panther stridsvagnar monteras i Sydkorea och som kommer att levereras till 2025 för att ersätta T-72 och PT-91 som överförts till Ukraina. På samma sätt kommer 48 nya AHS Krab självgående kanoner att monteras år 2024, medan Warszawa kommer att avgöra under de kommande månaderna hur många amerikanska HIMARS och K239 Chunmoo långdistansraketsystem som kommer att beställas, med vetskap om att totalt 500 system av denna typ kommer att behöva beväpna de polska brigaderna. Slutligen, för att ersätta sina Mig-29 och Su-22, kommer Polen att beställa 48 FA-50 Golden Dragon lätta fighters i deras Block 20-version (Block 10 för de första 12 flygplanen som kunde levereras i år), utrustad med en AESA-radar, Sniper-beteckningen pod och AIM-9X sidewinder luft-luft-missil. Från 2025 kommer enheterna att uppgraderas till en ny standard inklusive luft-till-luft-missilen AIM-120.

K 9
De polska arméerna kommer att ställa upp 624 155 mm K-9PL självgående kanoner i slutet av decenniet, tillsammans med 96 Krab, dvs mer eldkraft än de franska, tyska, italienska och brittiska arméerna tillsammans.

Den andra fasen startar från 2024 och kommer att baseras på framväxten av den polska försvarsindustrin. Således kommer en ny fabrik att göra det möjligt att montera några 820 K-2PL tunga stridsvagnar, en utveckling av den sydkoreanska K2 Black Panther som integrerar särskilt förstärkt pansar, den nya generationens flerriktade Vetronics och ett hårt dödande aktivt skyddssystem, som samt än 624 K-9PL artillerisystem baserade på K9A2-versionen av Thunder. Polsk produktion kommer att börja 2026, med de första partierna av fordon som tillverkas i Sydkorea. Denna fas kan också innebära konstruktionen av AS21 Redback infanteristridsfordon för att utrusta enheterna som implementerar den amerikanska Abrams, medan VCI Borzuk av lokal design och tillverkning kommer att vara avsedd att fungera i kontakt med K-2PL. Under denna fas kommer dessutom de 180 K2:or som ursprungligen beställdes att uppgraderas till K-2PL-standarden.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer