Var det troliga misslyckandet med FCAS planerat av Berlin under lång tid?

Vare sig det är industriella, militära eller till och med politiska myndigheter finns det idag knappt några röster i Frankrike som i Tyskland. att hoppas att programmet Future Air Combat System, eller FCAS, kommer att ta slut. Även det franska försvarsministeriet, rösten för Elysées europeiska och fransk-tyska samarbetsambitioner i mer än 5 år nu, är inte resignerad, men åtminstone diskret, till och med skeptisk i ämnet. Detta misslyckande i vardande, som nu verkar nästan oundvikligt, framställs ofta som en konsekvens avindustriell opposition mellan Dassault Aviation och Airbus Defence & Space om Next Generation Fighter, den första och viktigaste pelaren i FCAS-programmet, vars pilotering tillskrevs den franska flygplanstillverkaren från programmets start, men vars samarbetsvillkor ifrågasätts av Airbus D&S. Men vid närmare granskning har detta troliga misslyckande sina rötter i successiva beslut från Berlin, och detta från 2017, även när FCAS knappt tog form. i Angela Merkels och Emmanuel Macrons tal.

En artikel i två delar publicerad på webbplatsen Defense-aerospace, i själva verket upprättar en lista över dessa beslut som har förkastat ambitionen om fransk-tyskt samarbete mellan de två statscheferna, och detta går långt utöver FCAS-programmet enbart. Låt oss komma ihåg att detta samarbete till en början fokuserade på FCAS, men också på Main Ground Combat System eller MGCS-programmet för att ersätta Leclercs tunga stridsvagnar och Leopard 2, Maritime Air Warfare System eller MAWS-programmet avsett att ersätta P3 och Atlantique 2 maritima patrullflygplan, Common Indirect Fire System eller CIFS-programmet för att ersätta artillerisystem till 2035, Eurodrone för att producera en drönare av europeisk manlig kamp, ​​och slutligen Tiger III, utvecklingen av Tiger-stridshelikoptern, ett av de få senaste fransk-tyska försvarsprogram som har kommit till ett slut.

mgcs illustration rheinmetall Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri
MGCS skulle ursprungligen utvecklas lika av KMW och Nexter inom KNDS joint venture. Ankomsten av Rheinmetall som påtvingats av Förbundsdagen kommer att fullständigt ha destabiliserat den industriella balansen inom den, och dömt programmet till ett förutsebart misslyckande.

Sålunda, i december 2017, satte Berlin en mer än betydande knivsegg i det fransk-tyska försvarssamarbetet genom att tillkännage uppskjutningen av två elektrooptiska spaningssatelliter, medan de två länderna sedan 2008 hade kommit överens om att dela kompetens inom detta område, Frankrike implementerar elektrooptiska satelliter, Tysklands satelliter utrustade med radar. Några månader senare lade Berlin sitt veto mot genomförandet av kontrakt för export av fransk pansarutrustning utrustad med tyska motorer till Saudiarabien, vilket undergrävde hela kontraktet med Riyadh. Men två år senare godkände Tyskland export av militära lastbilar till samma land. 2019 införde Berlin ankomsten av den industriella Rheinmetall i MGCS-programmet, även om den industriella delingen kring detta program hade organiserats kring sammanslagningen av Krauss Maffei Wegman och franska Nexter, den senare antar inom det nya programmet samma roll som Rheinmetall inom programmen Leopard 1 och 2, och därmed djupt destabilisera programmet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna