Sydkorea lanserar utveckling av en familj av stealth-stridsdrönare

Sedan länge till stor del beroende av västerländsk militär utrustning, i synnerhet amerikansk och tysk, åtog sig Sydkorea för ett tjugotal år sedan att snabbt och med stora ambitioner utveckla sin egen försvarsindustri. Seoul har de senaste åren skördat lagrarna av sina investeringar, inte bara genom att på ett spektakulärt sätt ha ökat sin strategiska autonomi med utveckling av ny högpresterande utrustning som t.ex. Seijong den stora klassförstörare, den Dosan Anh Changho ubåtar ou K9 artillerisystem, men också genom att multiplicera framgångarna på den mycket konkurrensutsatta internationella scenen, inklusive det nyligen undertecknade superkontraktet med Warszawa representerar en kulmen. Långt ifrån att vila på lagrarna fortsätter Seoul dessa ansträngningar, med utveckling av mycket högteknologisk utrustning, som t.ex. den nya KF-21 Boramae stealth fighter eller nya mediaförändrande ballistiska missiler Hyunmoo.

Den 12 augusti tillkännagav Korea Defense Development Agency lanseringen av ett nytt program, tilldelat Korean Air, för att utveckla en familj av smygstridsdrönare som kan hjälpa stridsflygplan men också att operera autonomt i omtvistade områden, som en del av en super- program som syftar till att utveckla innovativ försvarsteknik. Enligt tillverkarens hemsida, började arbetet med den initiala utformningen av programmet i november förra året och avslutades innan det officiella tillkännagivandet av ADD. Målet med programmet är att tillåta 3 eller 4 smygdrönare att utvecklas under kontroll av en enda piloterad enhet, och inkluderar särskilt anslutnings- och kontrollgränssnitten mellan piloterade och autonoma enheter, men också att utrusta drönarna med avancerad artificiell intelligens. att utföra autonoma åtgärder. För närvarande har ingen information offentliggjorts om tidsplanen för programmet, dess budget eller den operativa kapaciteten. De illustrativa bilderna som publicerats av Korean Air visar en smygdrönare nära den amerikanska Valkyrian i form och dimensioner, utan att det går att bestämma den riktade prestandan eller bärförmågan hos dessa drönare.

Korean Air UAV-försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Illustrativ bild av Koean Airs stealth stridsdrönarprogram – Notera 6:e generationens jaktplan i mitten.

Det sydkoreanska tillkännagivandet är en del av en mycket aktiv internationell dynamik för utvecklingen av denna typ av material. I USA, förutom den amerikanska flottans MQ-25 Singray för underrättelsetjänst och luft-till-luft-tankning, flera program syftar till att utveckla en ny generation av stealth-stridsdrönare, oavsett om de är avsedda att ersätta MALE- och HALE-drönarna för att öka deras överlevnadsförmåga, eller drönare av typen Loyal Wingmen för att åtfölja och utöka kapaciteten hos bemannade stridsflygplan. Ryssland å sin sida utvecklas gemensamt S-70 Okhtonik-B tung stealth-stridsdrönare med lång räckvidd avsedd för följa med Su-57 och, enligt uppgift, ersätta lätta stridsflygplan i landets utländska sjöflygvapen, såväl som ett lättare lojalt wingmen-drönarprogram betecknat GROM. Kina har utvecklat Sharp Sword-familjen av stealth-stridsdrönare i mer än ett decennium, inklusive GJ-11 presenterades officiellt 2019 skulle vara den första operativa modellen. På senare tid presenterade hon också en modell av Loyal Wingmen-typ som mycket liknar den amerikanska XQ-98A Valkyrie. Den turkiska Baykar utvecklar en smygstridsdrönare tänkt att ta över från den berömda TB-2 och att följa med den framtida TFX-fightern. Australien, Storbritannien et Japan utvecklar också program av typen Loyal Wingmen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna