Vad säger den kinesiska försvarsinsatsen oss om Pekings verkliga ambitioner?

Den kinesiska försvarsinsatsen, som sällan nämns av landets myndigheter, är ofta svår att bedöma. Analysen av offentlig information gör det dock möjligt att fastställa de verkliga ambitionerna som Peking siktar på, liksom den strategi som kommer att användas för att uppnå dem.

I början av augusti presenterade den amerikanske chefen för sjöoperationer, amiral Mark Gilday, den mest ambitiösa planen för att öka den amerikanska flottans makt sedan det kalla krigets slut.

Utsedda " Navigationsplan 2022", presenterade dokumentet en strategi för att få den amerikanska flottan att 2045 ha 12 kärnkraftsdrivna hangarfartyg, 66 atomubåtar, 96 jagare och 56 fregatter samt 3 000 flygplan inklusive 1300 12 stridsflygplan, tillsammans med 31 missilubåtar, 150 stora amfibiefartyg och XNUMX autonoma ytfartyg och ubåtar.

Målet med denna plan, som fortfarande måste godkännas av den verkställande makten och stödjas av lagstiftaren även om den innebär en betydande ökning av investeringarna, är att hålla den kinesiska flottans maktökning under kontroll, och i mindre utsträckning, från andra potentiellt fientliga flottor, såsom den ryska flottan.

Kina å sin sida kommunicerar inte om sina formatmål och mycket lite om sina strategiska mål. Det är därför nödvändigt att extrapolera denna information baserat på perifera data.

För att göra detta är det relevant att titta på storleken på kinesiska militära industriella resurser och dess produktionskapacitet som observerats under de senaste åren, och i synnerhet på den marina industriella kapaciteten som visats under de senaste åren.

Typ 055, Typ 052D, Typ 054A: den kinesiska marinen utvecklar en flotta som kommer att vara fler än den amerikanska flottan år 2035

Sedan 2015 har folkets befrielsearmés flotta styrkor upplevt en snabb och massiv utveckling, med ankomsten av nya fartyg som jagarna av typen 052D sedan deras förlängda DL-version, såväl som kryssarna av typen 055.

Längre uppströms, ibruktagandet av antiubåtsfregatter av typ 054A från 2008 gjorde det möjligt för Peking att avsevärt öka sin offshorekapacitet, tillsammans med typ 071 LPD-anfallsfartygen, medan ASM-skyddet vid kusten anförtroddes åt en stor flottilj av typ 056A-korvetter och Typ 039A konventionellt drivna ubåtar.

Faktum är att från 2017 till idag har de kinesiska marinstyrkorna tagit emot 10 nya jagare av typ 052D, 8 typ 052DL och 6 typ 055, i genomsnitt 4,5 nya jagare per år, medan detta antal under de senaste tre åren är närmare sex jagare levereras per år.

Den kinesiska försvarsinsatsen på sjöfältet kommer att göra det möjligt för den kinesiska marinen att vara i nivå med den amerikanska flottan i Stilla havet redan 2035.
Kinesiska varv producerar i genomsnitt 5 jagare av typ 052D och DL per år, ett fartyg på 7 500 ton beväpnat med 64 vertikala silos för luftvärns- och anti-skeppsförsvar.

Det finns inget som tyder på att denna frenetiska produktionstakt kommer att avta. Således finns det idag inte mindre än 12 jagare i olika byggnadsstadier på kinesiska varv, medan produktionen av Fregatt typ 054A eller B verkar vara avsedd att återupptas med en genomsnittlig takt på 2 till 3 nya fartyg per år.

Faktum är att i den här takten kommer den kinesiska marinen 2035 att sätta upp 20 till 25 kryssare, 60 till 65 jagare, såväl som ett femtiotal fregatter, i huvudsak samma format som den amerikanska marinens mål, men 2045.

I denna dynamik, så länge som Peking upprätthåller sina ansträngningar på detta område, kommer det år 2045 att ha mer än 50 kryssare, mer än 125 jagare och 80 till 100 fregatter, det vill säga en flotta dubbelt så stor som hela den amerikanska flottans ytstridande flotta på detta datum. Det skulle till och med vara i nivå med agglomerationen av de amerikanska, australiensiska, Nya Zeelands, japanska och sydkoreanska allierade flottorna.

Hundra kinesiska ubåtar 2040

Situationen kommer sannolikt att vara liknande när det gäller ubåtsflottor, med ett hundratal undervattensfartyg på båda sidor, även om Kina med största sannolikhet kommer att ha färre kärnkraftsdrivna fartyg än Stillahavsalliansen.

Å andra sidan finns det ingen anledning att tro att Peking skulle sträva efter att matcha den amerikanska flottan och dess allierade när det gäller antalet hangarfartyg eller amfibiefartyg, med ett troligt mål närmare 7 till 8 hangarfartyg och ett tjugotal stort hangarfartyg. amfibiefartyg, hälften så många som USA och dess regionala allierade kommer att ha.

Det förefaller därför uppenbart att Peking aktivt förbereder sig för en spänd marin strid med USA och dess allierade, men i ett relativt litet område långt från den kinesiska kusten, vilket bekräftas av Pekings mer måttliga investeringar i andra områden. , t.ex. konstruktion av pansarfordon, eller till och med stridsflygplan.

Faktum är att om Kinesiska varv producerar nu tre gånger snabbare än deras motsvarigheter i Stillahavszonen, levererar flygplanstillverkarna sina nya stridsflygplan i en takt som ligger mycket närmare de som tillämpas i Europa, och inte i USA.

D-10, D-15, D-16, D-20: Kinesisk flygproduktion handikappad av förseningarna i utvecklingen av nationella turbojetmotorer


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär maktbalans | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna