Hypotesen om F-35 i Spanien växer på spänningarna kring FCAS-programmet

- Annons -

Med anledning av International Fighter Conference i London 2021 väckte en bekännelse från en verkställande direktör för Lockheed-Martin till facktidningen Defence Janes en viss uppståndelse inom FCAS-programmet som samlade Tyskland, Spanien och Frankrike för utformningen av ersättaren för stridsflygplan Rafale et Typhoon, såväl som dess angränsande system, senast 2040. Enligt referenstidningen hade Madrid faktiskt åtagit sig att diskret förhandla med den amerikanska tillverkaren om förvärvet av 50 F-35, 25 i version B med vertikal start och landning eller kort att ersätta AV-8B Harrier II som beväpnar hangarfartyget Juan Carlos, och 25 i version A baserad på land för att delvis ersätta F/A-18 Hornet i tjänst med det spanska flygvapnet. På den tiden var Paris och Berlin fortfarande emot förvärvet av F-35, där flygplanet uppfattades som ett direkt hot mot den europeiska flygindustrin. Faktum är att några dagar senare, det spanska försvarsministeriet publicerade ett kraftfullt förnekande, svär till gudarna att inga sådana förhandlingar ägde rum.

Sedan dess har en betydande mängd vatten runnit under broarna. Å ena sidan vände sig Berlin officiellt till F-35A för att ersätta sina Tornado-plan för att säkerställa kärnvapendelningsuppdraget inom NATO, genom att beställa 35 F-35A som kan bära den nya kärnvapenbomben B-61Mod12 American. Samtidigt gick FCAS-programmet in i en zon av stor turbulens, mot en bakgrund av hård motsättning mellan Dassault Aviation och Airbus DS när det gäller piloteringen av programmets första pelare, det som måste designa den nya generationens stridsflygplan exakt. , eller NGF enligt den engelska akronymen som bibehålls av programmet. Som ett resultat av detta står FCAS nu stilla, och det initiala schemat som syftade till att träda i drift före 1 är i stor utsträckning äventyrat, genom erkännandet av VD:n för Dassault Aviation Eric Trappier, för att inte tala om hoten från fler och fler känsliga som tynger fortsättningen av själva programmet. Slutligen har flera andra europeiska flygvapen under tiden gått ut för det amerikanska flygplanet, inklusive Finland, Grekland och Tjeckien, vilket gör flygplanet till en de facto standard inom Nato.

Spanska flygvapnet F18 Hornet Defense Analysis | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
De spanska F/-18 Hornets kan inte hållas i tjänst förrän den potentiella ankomsten av det första flygplanet i FCAS-programmet

Under dessa förhållanden är det knappast förvånande att det spanska flygvapnets generalstaben beslutade, enligt tidningen El Pais, till förmån för F-35A för att ersätta F/A-18 inom den, även om det för några månader sedan, Madrid hade beställt 20 Eurofighters Typhoon att ersätta Hornets som idag ger luftskydd åt Kanarieöarna. Enligt den spanska militären kommer F-18:orna i tjänst att behöva bytas ut innan de första FCAS levereras, vilket tvingar dem att vända sig till en alternativ lösning som faktiskt finns tillgänglig. I detta område, fortfarande enligt den spanska generalstaben, är F-35 utan någon annan jämförelse det bästa flygplanet, vida överlägset Eurofighter Typhoon på många områden, för att inte tala om fördelarna med standardisering gentemot andra europeiska flygvapen. Förvärvet av F-35A skulle också förbättra hållbarheten i underhållet av F-35B som kommer att förvärvas för att ersätta de ombordade harrierna, inga andra alternativ finns tillgängliga för detta specifika behov. Slutligen är det sista argumentet som framförs att det är mycket mer försiktigt och effektivt att ha en stridsflotta som inte är beroende av ett enda flygplan.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna