Mitt i växande spänningar med Peking vill Taiwan öka försvarsutgifterna med 13,9 % 2023

för bara ett år sedan, myndigheterna i Taipei tillkännagav en ökning av försvarsbudgeten av den autonoma ön sedan 1949, för att 16,8 års budget till 418 miljarder dollar, 2022 miljarder dollar Taiwan, dvs. en ökning med 5,2% jämfört med 2021, för att svara på det ökade hotet från den snabba uppbyggnaden av de väpnade ön. styrkor i Folkrepubliken Kina. Därmed avsåg Taiwan att överskrida den nuvarande tröskeln för sina försvarsinsatser som är fastställda till 2 % av dess BNP, för att gradvis öka den till 3 %. Kriget i Ukraina, men också den betydande ökningen av spänningarna med Peking under de senaste månaderna, och kraftdemonstrationer från PLA efter besöket av talmannen för det amerikanska representanthuset på ön för några veckor sedan, har uppenbarligen övertygat Taiwanesiska myndigheter att påskynda takten i denna tillväxt, eftersom de i dag meddelade att de har för avsikt öka denna försvarsinsats till 586,3 miljarder dollar Taiwan, eller 19,4 miljarder euro i USA, en ökning med 108 miljarder T$ och 13,9 % i relativt värde.

För Taiwan handlar det framför allt om att öka moderniseringen och förstärka dess defensiva kapacitet. Den nya budgeten kommer alltså delvis att användas för att finansiera förvärv av nya stridsflygplan i uppdrag att hålla kinesiska stridsflygplan, bombplan och drönare på avstånd fler och fler ska sättas in framför och runt ön, inklusive bortom gränsen för separation i passet av Taiwan som hittills ansetts som gränslinje mellan de två länderna. Intressant nog är dock denna ökning lägre än den totala ökningen av statsbudgeten, som kommer att nå mer än 20 % 2023. Den taiwanesiska försvarsbudgeten representerar faktiskt bara den fjärde budgetposten för staten för 4 % av den, efter att budgetar som ägnas åt sociala förmåner, utbildning och stöd till ekonomin.

Brave eagle taiwan Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Efter F-CK-1 tvåmotoriga jaktplan från F-16, designade den taiwanesiska flygindustrin Brave Eagle, ett tränings- och attackflygplan avsett att träna F-16V-piloter, och åtog sig utvecklingen av en 5:e generationens jägare

Det måste sägas att Taiwan, till skillnad från europeiska demokratier, har ett gynnsamt ekonomiskt och budgetmässigt sammanhang, med en årlig tillväxt på mer än 4 % och en skuld på mindre än 25 % av dess BNP. Dessutom kan landet lita på flera globalt värdefulla ekonomiska styrkor, särskilt inom halvledarproduktion. Således kontrollerar den taiwanesiska jätten TSMC idag ensam nästan 25 % av halvledarna i världen, 49 % av världsproduktionsmarknaden och till och med 92 % av datorchipsen, långt före sin första konkurrent, Samsung, som bara når 12 % marknadsandel . Enbart företaget bidrar med 6 % av öns BNP, och dess marknadsvärde på 540 miljarder dollar motsvarar nästan 65 % av samma BNP. Västvärldens beroende av TSMC:s halvledare är både ett ytterligare skäl för Peking att återintegrera ön i Folkrepubliken Kina, och Taipeis bästa garanti för västerländsk inblandning i dess försvar. Att förlora denna industriella kapacitet skulle faktiskt kunna representera, för västvärlden, en ekonomisk katastrof som är mycket större än den som skulle kunna utgöra annekteringen av Kuwait av Saddam Husseins Irak på kolvätemarknaden, och som ändå mobiliserade den största militära koalitionen i modern historia.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna