Vilka är de 5 kritiska frågorna i nästa franska militärprogramlag?

Dagen efter starten av den ryska offensiven i Ukraina upptäckte, eller återupptäckte en majoritet av fransmännen, på ett mycket brutalt sätt, de väpnade styrkornas roll i att säkerställa det som de tagit för givet i flera decennier, nämligen deras säkerhet. I ett försök att lugna den allmänna opinionen och att ockupera ett mediautrymme som försummats av politiker mot bakgrund av president- och lagstiftande val, multiplicerade de franska arméerna kommunikationerna och försökte ge fransmännen ett tröstande ansikte, särskilt genom att insistera på att kallade ”högintensiva” övningar, en term som också plötsligt dök upp i diskussioner, bland annat i tv-apparater. Men när chocken väl hade absorberats och valfebern fördunstat, trädde verkligheten gradvis in, särskilt under de parlamentariska utfrågningarna av försvarsstaben: de franska arméerna är inte redo för denna typ av engagemang, varken i sitt format eller i deras utrustning.

För att svara på denna iakttagelse tillkännagav de franska myndigheterna i juli att en ny lag om militär programmering skulle utarbetas i början av läsåret, som därefter snabbt ska röstas fram av parlamentet och träda i kraft 2023. Den kommer faktiskt att ersätta den den nuvarande LPM som ursprungligen skulle förlängas till 2025. En konsekvens av detta beslut, som vissa anser vara förhastat, kommer denna nya LPM inte att föregås av utformningen av ett nytt ramdokument, vilket var fallet med LPM 2014 med vitboken från 2013 , eller den av 2019 med den strategiska översynen av 2017. Om den tidigare versionen 2019-2025 utformades som en LPM för reparation på marknivå, kommer den framtida lagen att vara en LPM av nödsituation, för att förbereda de franska arméerna för den möjliga konfrontationer som kan inträffa i slutet av årtiondet. Faktum kvarstår att trots sin förhastade natur kommer denna nya militära programmeringslag att behöva svara på flera kritiska frågor, som det inte längre är möjligt att ignorera eller skjuta upp i tid.

1- Lös den omöjliga budgetekvationen

Det första och svåraste problemet som måste lösas är inget annat än finansieringen av arméerna. Faktum är att den franska statens budgetsituation inte kunde vara svårare, med en skuld som nu överstiger 115 % av BNP, medan räntorna fortsätter att stiga mot bakgrund av inflationskris, en årlig budget som redan ligger över den gräns som den monetära ekonomin har infört. stabilitetspakt för euroområdet, och tillväxt som, även om den visar sig vara bättre än den för många av våra europeiska grannländer, inte är tillräcklig för att skapa det nödvändiga budgetmässiga spelrummet, detta trots att avgiftssatserna i landet redan är bland de högst i EU, och ger på detta område endast efter för Danmark. Samtidigt behöver arméerna, för att möta säkerhetsutmaningarna, en massiv och snabb ökning av krediter, i storleksordningen 10 miljarder euro/år för anskaffning och modernisering av utrustning, och lika mycket för kapacitets- och HR-komponenten .

Army VBMR Leger Serval Militära allianser | Försvarsanalys | Arméns budgetar och försvarsinsats
För att svara på förändringar i hotet måste Försvarsmakten ha en betydande budgetökning på kort sikt, samtidigt som landets relativa ekonomiska och budgetmässiga situation har försämrats kraftigt.

Med andra ord, för att möta utmaningarna skulle det vara nödvändigt att öka de väpnade styrkornas budget med 20 miljarder euro, det vill säga att få försvarsinsatsen till cirka 2,7 % av BNP, och att göra det tillräckligt snabbt för att ha den operativa kapacitet som krävs. år 2030, det datum som anses troligt för att återuppbyggnaden av de ryska arméerna ska bli effektiv, och för att de kinesiska sjö- och flygstridskrafterna ska kunna motsätta sig amerikansk makt i Stilla havet och när det gäller Taiwan. Faktum är att huvudutmaningen för denna nästa LPM kommer att vara ingen annan än att föreslå en lösning som tillåter dessa kritiska krav att samexistera med dessa orubbliga begränsningar. Annars kommer det inte att finnas något annat alternativ än att se Frankrike sakta försvinna från den internationella scenen och gradvis, liksom sina europeiska grannar, komma och mysa under USA:s skyddande flygel, med de risker det innebär. Ändå, om ekvationen uppenbarligen är svår, är den inte utan lösning, så länge den verkställande befattningshavaren går med på attöverväga ursprungliga finansieringsmodeller.

2- Hantera kapacitet och operativa nödsituationer


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna