Kommer den framtida turkiska smygdrönaren ombord att förödmjuka den europeiska försvarsflygindustrin?

Efter den militära interventionen i norra Syrien, det militära stödet från en av fraktionerna i Libyenkonflikten, och framför allt förvärvet av ett S-400 luftvärnsbatteri från Ryssland, upplevde den turkiska försvarsindustrin, som blomstrade fram till 2019, ett allvarligt bakslag efter de sanktioner som infördes av européerna och särskilt amerikanerna om export av försvarsteknik. Men om vissa program, som den tunga stridsvagnen Altay eller stridsflygplanet TFX var mycket handikappade av dessa åtgärder, är det ett område där den turkiska försvarsindustrin fortsatte att utvecklas, och att nå stora kommersiella framgångar, det med drönare. Efter demonstrationen av effektiviteten av Baykar TB2 Bayraktar light MALE drönare i Azerbajdzjan, Libyen och Syrien, skyndade kunderna redan att skaffa detta enkla, effektiva och mycket ekonomiska system. Framgångarna som noterades av TB2:arna som levererades till Ukraina under de första månaderna av konflikten mellan landet och Ryssland slutade med att övertyga köpare, och den lilla turkiska drönaren leds nu av inte mindre än femton väpnade styrkor, och många andra sägs förhandla om att göra samma sak.

För Selçuk Bayraktar, VD för det unga företaget, tillika svärson till president RT Erdogan och framför allt examen från MIT, var det inte tal om att vara nöjd med denna framgång. I takt med att TB2 mångdubblades operativa och kommersiella framgångar utvecklades företaget en ny, tyngre, tvåmotorig stridsdrönare, Akinci, en enhet 6 gånger tyngre än TB2 med en tomvikt på 4500 1.500 kg, en bärkraft på 24 9 kg och en autonomi på 35 timmar, som kan spela på samma plan som den berömda amerikanska MQ-35 Reaper som finns kvar, till denna dag, den mest använda manliga drönaren i västvärldens väpnade styrkor. Det unga företaget kallades också till undsättning av den turkiska makten för att hitta ett alternativ till avhysningen av Ankara från F-XNUMX-programmet, och i synnerhet för att ersätta F-XNUMXB som skulle beväpna det helt nya hangarfartyget Anadolu och hennes kommande systerfartyg. Uppenbarligen slösade turkiska ingenjörer bort lite tid på att tillgodose behoven hos sin härskares svärfar. Faktum är att i samband med Teknofest Svarta havet presenterade Baykar Kizilelma smygstridsdrönare (i huvudillustrationen), en autonom enhet med turboprop avsedd att fungera från turkiska flottans hangarfartyg.

Akinci Bayraktar Analysis Defense | Amfibieanfall | Konflikt i Libyen
Det tog bara två år för Baykar att få sin Akinci-drönare i drift efter sin första flygning 2

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Amfibieöverfall | Konflikt i Libyen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna