LPM 2023: Kommer Frankrike att behöva överge sin "globala armé"?

- Annons -

"En armé av prover". Denna fras har använts vid många tillfällen för att definiera de franska arméerna och deras kapacitet. Det är dock inte det minsta relevant, eftersom det tyder på att alla dess komponenter har underdimensionerats under ett tröskelvärde som garanterar deras effektivitet. Även om det är sant att 200 Leclerc-stridsvagnar och 77 CAESAR-kanoner är otillräckliga för att ta sig an en större konflikt under acceptabla förhållanden, är andra kapaciteter, inom luft-, sjö- eller projektionsstyrkornas domän, för sin del dimensionerade för att möta behoven. När det gäller den franska avskräckningen, om den kan tyckas vara otillräcklig inför hotens utveckling under de senaste månaderna, är det uppenbart att det var så under de 30 åren efter det sovjetiska blockets kollaps, i en svunnen period att historiker förmodligen kommer att kalla det "Post Cold War", i hopp om att det inte kommer att heta "Pre-noget mycket obehagligt".

I det aktuella sammanhanget är dock de franska arméerna bleka i vissa områden, medan andra av våra mindre lyckligt lottade europeiska grannar gör avsevärda ansträngningar för att kunna begränsa hotet som representeras av cirka 3000 1500 tunga stridsvagnar och 2030 XNUMX kanoner, artilleri och flera raketgevär som de ryska arméerna kommer att ha XNUMX i alla fall. Polen, med en BNP motsvarande en tredjedel av Frankrikes, planerar alltså att förvärva 6 tunga divisioner inriktning totalt 1500 tankar Leopard 2, Abrams och K2 Black Panther, och stöds av cirka 800 Krabs och K9 Thunder mobila underpansarartillerisystem, samt 500 HIMARS och K239 flera raketuppskjutare, där nuvarande planering planerar att utrusta de franska arméerna med 200 Leclercs, 120 Caesar-kanoner och cirka femton flera eller enkla raketgevär av denna deadline.

tank k2 chernaya pantera 07 Militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri
År 2030 borde de polska styrkorna anpassa nästan 1500 tunga stridsvagnar mot 200 för armén

Medan utformningen av den nya militära programmeringslagen kommer att börja under de kommande veckorna träda i kraft 2023, och i det budgetsammanhang som vi känner till för Frankrike, med en kraftigt försämrad statsskuld efter Covid-pandemin, ett budgetunderskott över de tröskelvärden som godkänts av stabilitetspakten för euroområdet och belastat av kostnaderna för tullskyddet som skyddar fransmännen från en stor del av explosionen av energipriser, och att tillväxtutsikterna revideras nedåt mot en bakgrund av energikrisen, är det relevant eller ens effektivt att behålla den franska ambitionen att ha en global armé som ärvts från Gaullism, eller ska vi, som britterna vill göra, acceptera vissa kapacitetsnedsättningar för att koncentrera medlen och männen på kapaciteterna med störst potentiell effektivitet, för att försvara nationen och dess intressen, ensamma eller i koalition?

- Annons -

De franska arméerna från 1945 till idag

De franska arméerna kom ur andra världskriget mycket försvagade, trots den status som vinnare som beviljades Frankrike på insisterande av den brittiske premiärministern Winston Churchill. Efter en kort period som framför allt präglades av en viktig pacifistisk rörelse, åtog sig de franska myndigheterna i slutet av 40-talet att återuppbygga dessa arméer, både för att svara på de koloniala krig som höll på att hända och för att möta det sovjetiska hotet. 50-talet var föremål för en stor ansträngning från Paris för att återställa stora operativa kapaciteter till de franska arméerna, samtidigt som man massivt utvecklade den nationella försvarsindustrin, med framväxten av stora namn inom försvarsindustrin.Franska som Avions Marcel Dassault, Thomson och Matra. På alla områden satsar Frankrike för att återta en viss strategisk autonomi, bland annat genom ett diskret men ambitiöst kärnkraftsprogram. Nederlaget för Dien Bien Phu i Indokina, sedan den ynkliga avslutningen av Suez-affären 1956, slutade med att de franska ledarna övertygades om behovet av att utrusta sig med en global armé och en bevisad självständighet i försvaret gentemot- mot USA.

xcommando marine suez 56 Militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri
Frankrikes och Storbritanniens strategiska misslyckande att återta kontrollen över Suezkanalen 1956, trots militära framgångar, ledde till att Paris gick in på den strategiska autonomins väg.

LOGO meta försvar 70 Militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna