Erdogan mobiliserar sin nationalistiska väljarkår genom att utan förvarning hota Grekland med en attack

Ett tag såg det ut som att den turkiske presidenten RT Erdogan försökte lösa sin oskuld gentemot sina Nato-partner och USA efter att Ryssland attackerade Ukraina. Ankara, från början fast med Moskva, stödde särskilt ukrainskt försvar genom att leverera TB2 Bayraktar-drönare, som snabbt blev en av symbolerna för landets motstånd, och genom att stänga sundet som leder till Svarta havet för att förhindra den ryska flottan från att överföra fartyg dit. Samtidigt pressade Turkiet Washington och Vita huset att godkänna förvärv av nya F-16 stridsflygplan och moderniseringssatser för sina egna flygplan, samt att återigen kunna skaffa turbiner.helikoptrar för sin egen industri. Senare, när Finland och Sverige ansökte om att gå med i Nato, den turkiske presidenten lade sitt veto, officiellt för att få Stockholm och Helsingfors att skärpa sina positioner mot de kurdiska militanta som tagit sin tillflykt till dessa länder, men också för att få Washington att ge efter i frågan om upprustning.

Tyvärr för den turkiske ledarenDen amerikanska kongressen verkar inte vara benägen att ge efter snabbt i ämnet, samtidigt som den senare möter med sitt parti en betydande nedgång i opinionsmätningarna bara några månader före nästa lagstiftande och presidentval i landet. Att inte kunna vända sig mot den kurdiska fienden på syriskt territorium som han tidigare meddelat, medan Ryssland redan är på knivspets med väst, verkar det som att RT Erdogan har beslutat att återuppta en dynamik av spänningar med grannen Grekland, först genom att bryta bilaterala diskussioner i maj, sedan genom att tillkännage återupptagandet av gruvprospektering i Egeiska havet, och genom att multiplicera flygintrång i flygidentifieringszonen under grekisk kontroll, samtidigt som man anklagar Aten för provokation genom att få ingripa dess jaktplan och dess luftvärnsförsvar. Det senaste argumentet hittills, de turkiska myndigheterna har fördömt återmilitariseringen av de grekiska öarna i Egeiska havet som gränsar till dess kuster, såsom ön Lesbos, och president Erdogan för att direkt hota Aten med en möjlig militär attack utan förvarning som vedergällning, med hjälp av stark nationalistisk symbol för detta, särskilt slaget vid Izmir som såg en turkisk seger över de grekiska styrkorna 1922.

President RT Erdogan Military Alliances | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Nere i opinionsmätningarna och några månader före en nationell valdeadline vänder sig president Erdogan till sin nationalistiska väljarkår genom att återuppliva spänningarna med Aten

Det måste sägas att president- och parlamentsvalet 2023 ser dåligt ut för president Erdogan och hans AKP-parti. Med tanke på mer än 45 % i opinionsmätningarna i mitten av 2021, har partiet fallit mellan 30 och 35 % av röstavsikterna i dag, efter att ha förlorat en stor del av medlemsantalet för turkiska ungdomar. Samtidigt klarade det största kemalistiska oppositionspartiet, CHP, avsikten med 30 % röster, efter att till och med ha passerat AKP tillfälligt i april, innan Erdogan återupplivade spänningarna med Aten. Utan att kunna skryta med vare sig en stor symbolisk seger inom ramen för Nato, eller att ha fått Washington att böja sig över F-16:orna, är det nödvändigt för den turkiske presidenten att lita på sin nationalistiska väljarkår för att försöka vända trenden, medan inflationen i landet fortsätter att galoppera, efter att ha överskridit 80 %-gränsen i augusti, och arbetslösheten är fortfarande mycket hög, särskilt för ungdomar över 20 %.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna