LPM 2023: Franska flottan står inför utmaningen Indo-Stillahavsområdet

Tillfrågad den 27 juli av deputerade för nationalförsamlingens försvarskommitté, upprepade amiral Pierre vad han inte har slutat säga sedan han utnämndes till stabschef för National Navy i september 2020. "Den massiva upprustningen som observerats i världen kommer att göra havet en konfliktzon under de kommande åren”. Faktum är att den franska marinen på bara några år har gått från en fredlig hållning, säker på att det bästa försvaret som finns tillgängligt för dess fartyg var flaggan de för, till aktiv förberedelse för åtaganden av hög eller till och med mycket hög intensitet. Faktum är att det marina strategiska sammanhanget har utvecklats avsevärt på två decennier, med å ena sidan ett ökat beroende av stater av sjötransporter mot en bakgrund av galopperande globalisering, och å andra sidan det gemensamma framväxten av stora sjömakter som Kina , Ryssland, Indien, Japan eller Sydkorea, samt spridning av många viktiga teknologier såsom ubåtar, missilbeväpnade fregatter och till och med hangarfartyg, inom flottor som fram till dess var begränsade till kustbevakningsfunktioner. Vilka skiljedomar kan i detta sammanhang vara som genomförs av nästa militärprogramlag, medan budgetrestriktioner förblir mycket starka i landet?

Marinen idag

Om den nationella flottan och dess format är föremål för stor uppmärksamhet, och för många förväntningar, är det tydligt att av de tre franska arméerna är det hon som idag har vetat hur man bäst skyddar sig mot de senaste budgethärjningarna. 3 år. Hon förlorade visserligen ett hangarfartyg med sitt enda Charles de Gaulle-klassfartyg mot två Clemenceau-klassfartyg på 20-talet, men fartyget är mycket effektivare, med en modern och högeffektiv luftburen grupp för alla uppdrag, vilket inte var fallet med Foch eller Clemenceau. Den behöll dock sina 80 stora attackfartyg, och ersatte mycket fördelaktigt TCD Orage och Ouragan samt helikopterfartyget Jeanne d'Arc med 3 attackhelikopterfartyg av Mistral-klassen.

franska mistralklassens attackfartyg Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Mistral-klass PHA erbjuder ökad operativ förmåga jämfört med de fartyg de har ersatt

Hon lyckades också bevara sin flotta av 6 atomattackubåtar, de 6 Rubis som skulle ersättas av 6 Suffren under decenniet, medan hennes flotta av första rang fregatter också bibehölls, med 2 fregatter Horizon luftvärnsfregatter och 2 FREMM Alsace anti- flygplansfregatter för att ersätta de 2 jagarna av Suffren-klassen och de 2 Cassard-fregaterna å ena sidan, samt 11 anti-ubåtskrigföringsfregatter, 6 FREMM Aquitaine-fregatter och 5 FDI ​​Amiral Ronarc 'h, för att ersätta 3 F67 Tourville-klassen och 7:an F70 Georges Leygues. Och om de 17 A69 avisonerna bara kommer att ersättas av 9 High Seas Patrollers, skulle det bli fråga om en beställning på ytterligare 3 FDI för att ersätta de 5 Lafayette stealth Light Fregates, dessa har också ersatt de 8 A69 som tagits ur drift till säljas för export i början av 90-talet. såväl som minkrigsflottan, som bara kommer att ta emot 80 nya Mine Warfare Buildings mot 40 Eridan minjägare, har drabbats av slag jämförbara med dem som Army eller Army of the Air, men också andra flottor som Royal Navy som kommer att ha drabbats av. förlorade hälften av sina fregatter och jagare mellan 38 och 18.

Forbin luftvärnsfregatten från den franska flottan från det fransk-italienska Horizon-programmet Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
de två luftvärnsfregaterna Forbin och Chevalier Paul är idag den franska flottans mest kraftfulla beväpnade ytstridsfartyg med 48 Aster luftvärnsmissiler

Samtidigt, och bortom själva de tekniska framstegen, erbjuder de nya fartyg och flygplan som den franska marinen har och kommer att ha till sitt förfogande betydande kapacitetsvinster, vilket är fallet med FREMM Aquitaine och SSN Suffren, alla två beväpnade med MdCN kryssningsmissiler som gör det möjligt att träffa landmål över 1200 30 km bort, eller alla fregatter som nu är utrustade med Aster luftvärnsmissiler, och i synnerhet Aster 100 med en räckvidd på över 4 km, som kan utveckla en strategi för tillträdesförnekare som endast de fyra specifikt luftvärnsfartyg från föregående generation var kapabla till, i proportion till den tekniska kapaciteten för tillfället. På samma sätt erbjuder Mistral PHA ett mycket bredare utbud av operativa kapaciteter än de som är tillgängliga för de föregående TCD:erna, både för att utföra ett amfibie- och luftburet anfall eller för att stödja en flotta eller en expeditionsstyrka i strid. Naval aeronautics, äntligen, ställer nu upp plan Rafale kapabla att tävla mot de bästa fiendens flygplan, inklusive de som är baserade på land, men också att utföra antiskeppsuppdrag eller anfall mot land på långa avstånd, långt utöver vad Super Etendard och F8 Crusader-paret tidigare kunde erbjuda för jakt ombord .

Ett format som ärvt från det kalla kriget men daterat


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna