Azerbajdzjan, Turkiet, Kina: Riskerna för möjlighetskonflikter växer på osäkerheterna i Ukraina

Genom att attackera Ukraina i februari 2022 kommer Ryssland inte bara att ha äventyrat fred och säkerhet i Europa, utan över hela världen. Faktum är att många latenta konflikter, begränsade av Moskvas och de europeiska och amerikanska huvudstädernas gemensamma agerande, dyker upp igen, till den grad att man kan frukta att stora konflikter till och med kan uppstå på flera platser runt om i världen, av vilka några potentiellt kan ytterligare undergräva de svåra ekonomiska balanser som väst bygger på. Under de senaste dagarna har några av dess teatrar blossat upp, eller visar tecken på extrem spänning, eftersom de ryska arméerna är under aldrig tidigare skådad press från ukrainska styrkor som stöds av leveranser av västerländsk militär utrustning. Vilka är dessa högriskkonflikter, och vad kan deras konsekvenser få för de redan kraftigt försvagade internationella balanserna?

Återupptagande av striderna i Nagorno Karabach

Under några veckor, kort efter omplaceringen till Ukraina av en del av de ryska trupperna placerade i Armenien för att hålla de armeniska och azerbajdzjanska krigförandena på avstånd efter kriget 2020, har spänningarna mellan Jerevan och Baku återgått till uppgången. Man bör komma ihåg att under hösten 2020 hade azerbajdzjanska trupper allvarligt utklassat det armeniska försvaret i övre Karnabach och återerövrat större delen av detta omtvistade territorium sedan början av 90-talet. Med stöd av turkiska rådgivare och dra nytta av avancerad utrustning som levererats av Israel, Azerbajdzjanska arméer hade alltså sopat bort de armeniska försvararna och kunde förmodligen ha drivit deras fördel långt bortom Nagorno-Karabach enbart i Moskvas fasta ingripande, införa en de facto Pax Ruskova i regionen. Sedan dess hade de ryska trupperna lyckats hålla de krigförande på avstånd, utan att lyckas lugna situationen.

Ryska fredsbevarare Nagorno Karabach militära allianser | Försvarsanalys | Armenien
Utplaceringen av ryska styrkor och president Putins intervention bidrog till att avsluta konflikten 2020 i Nagorno-Karabach

Tillbakadragandet av en del av de ryska trupperna som är utplacerade i Armenien och längs gränslinjen, liksom den relativa försvagningen av hela den ryska arméns maktaura efter konflikten i Ukraina, kommer med största sannolikhet att ha slutat för att övertyga de krigförande att fortsätta status quo, våldsamt utbyte av artilleri har gjort att minst 49 dödats på den armeniska sidan har ägt rum i natt. Om Baku och Jerevan skyller på varandra för denna försämring är det tydligt att Armenien inte hade någon anledning att återuppväcka konflikten, dess arméer har till stor del skadats av konflikten 2020, utan att kunna kompensera för sina förluster och förnya sin militära utrustning sedan dess. Omvänt hade de azerbajdzjanska arméerna bevarat de flesta av sina militära resurser, som också var mycket högre än de tillgängliga för armenierna 2020, och de kunde fortsätta sina moderniseringsansträngningar under de senaste två åren och dra fördel av oväntade intäkter som representerades av intäkterna. relaterat till oljeexport från Kaspiska havet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Armenien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna