För US Air Force är det nu F-35 all!

- Annons -

För bara tre år sedan, på uppmaning av dåvarande chefen för förvärv, Dr. Will Roper, det amerikanska flygvapnet inledde en mycket vågad industriell strategi, baserat på korta och begränsade program, mer konkurrens mellan tillverkarnaOch förkortade livscykler för dess flygande material. Denna modell hade också förfört den amerikanska generalstaben, som såg möjligheterna att lösa sina problem med relativa kostnader för implementeringen av en flotta av F-35 utöver 1200 enheter, genom att förlita sig på mindre avancerade flygplan men med mer lämplig prestanda som F-15EX från Boeing, eller nya flygplan billigare än Lokcheed-Martin-planet men kapabla att ta över från de F-16 som för närvarande är i drift, och som skulle ha utvecklats inom ramen för NGAD-programmet. Med administrationsbytet efter valet av Joe Biden, alla dessa tillvägagångssätt förkastades, ibland utan ceremonier, av den nye sekreteraren för flygvapnet, Frank Kendall.

Således var det snabbt inte längre en fråga om att göra NGAD-programmet till den tekniska behållaren för flera och iterativa utvecklingar, som föreslagits av Roper, utan att hålla fast vid flygvapnets traditionella tillvägagångssätt, d.v.s. utvecklingen av en mycket komplex och mycket dyrbar top-of-the-range enhet, avsedd att ersätta, i början av nästa decennium, F-22 Raptor. När det gäller en möjlig ersättning för F-16:an som tar sig an den 5:e generationens drag, men utan underhållsrestriktioner från F-35, förångades idén samma dag som Kendall utsågs till hans post av Joe Biden. Den sistnämnde hade verkligen meddelat, under sin utfrågning inför senaten innan han tillsattes, att enligt honom var F-35 den valbara lösningen för det amerikanska flygvapnet, och att de problem med ägandekostnaden som tidigare uppstått genom studier men också av det amerikanska flygvapnet självt, skulle finna sina svar genom att öka storleken på flottan.

F 22 Raptor Military Alliances | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Bytet av F-22 måste påbörjas i början av nästa decennium, av den apparat som designats inom ramen för Next Generation Air Dominance-programmet eller NGAD

Sedan dess hade en tyst trepartsuppgörelse börjat mellan den amerikanska flygvapnets personal å ena sidan, Franck Kendall å den andra och med den amerikanska kongressen som skiljedomare. Under de senaste två åren har alltså Pentagon krävt en minskning av beställningarna för F-35A, men också en ökning av beställningarna för F-15EX, eftersom flygplanet bedöms vara bättre lämpat för att möta omedelbara behov, särskilt i Stilla havet . År 2023 kommer alltså endast 33 F-35A att beställas, liksom 24 F-15EX, medan flottans förnyelsetakt kräver en takt på 76 nya flygplan som levereras per år, om så bara för att behålla formatet för USA:s flygvapnets jakt på 1800 flygplan. Men det verkar som att i denna spräckliga foliekonfrontation tar politiken övertaget över verksamheten. Ja, att döma av de senaste uttalandena från Franck Kendall, men också från generallöjtnant Moore som nyligen tog över som flygvapnets chefsplaneringschef, liksom Andrew Hunters, Will Ropers ersättare, ser det ut som att framtiden för flygvapnet kommer att bli att massivt öka beställningarna och F-35A-flottan.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna