5 överraskande avslöjanden om den ryska armén i Ukraina

Bara veckor före starten av den ryska offensiven i Ukraina, den polska pressen ekade resultatet av en mycket oroande simuleringsövning. Betecknad "Zima-2020" (vintern 2020), visade den att en rysk offensiv mot Polen skulle se Warszawas fall på bara fyra dagar, och alla nyckelpunkter i landet på bara en vecka. Fyra veckor senare blockerades de ryska styrkorna som ledde offensiven mot Kiev i stadens förorter och led mycket stora förluster av en mycket stridbar men fortfarande dåligt utrustad och oorganiserad ukrainsk armé. En månad senare beslöt Moskva att dra tillbaka sin styrka i norra Ukraina, för att försöka vända sig mot Donbass och Charkiv, som fortsatte att fräcka motstånd mot de successiva offensiver som utfördes av de ryska trupperna och deras hjälpsoldater från Donbass och södra landet för att beslagta Mariupol och därmed göra förbindelsen med Donbass å ena sidan, och för att beslagta Odessa å den andra. Idag vet vi att endast Mariupol slutar ge vika efter en kamp av sällsynt hjältemod, medan de ukrainska styrkorna under några dagar har inlett omfattande offensiver för att återta en del av det territorium som förlorats i Donbass mot Cherson.

Uppenbarligen var uppfattningen av den ryska militärmakten som innehas av experter, vare sig den är militär eller civil, till stor del felaktig. De ryska truppernas beteende i Ukraina, men också effektiviteten hos utrustningen och kommandots, ifrågasatte många vissheter som fanns före detta krig. Bland dessa upptäckter och överraskande avslöjanden förtjänar fem av dem en närmare titt: misslyckandena i planering och underrättelseverksamhet, svårigheterna med kombinerade vapenaktioner, svagheten hos luftmakten, ineffektiviteten hos marinstyrkan såväl som landets motståndskraft. och arméerna inför förlusterna.

1- Misslyckanden i rysk planering och underrättelsetjänst

Fram till den 23 februari 2022 på kvällen ansåg många militära experter, liksom en majoritet av underrättelsetjänsterna med det anmärkningsvärda undantaget USA, att en rysk offensiv mot Ukraina var osannolik, till och med omöjlig. I värsta fall var det enligt dem en ny utplacering av styrkor vid de ukrainska gränserna för att påverka förhandlingarna med Europa och Nato. För dessa experter var det inte en fråga om naivitet gentemot den ryska regimen, inte heller om felplacerad självgodhet för dess president, utan om en saklig analys av situationen. I själva verket verkade den militärstyrka som utplacerades av Moskva, lite över 200.000 300.000 man, vid Ukrainas gränser, alldeles för begränsad för att säkerställa seger över de cirka XNUMX XNUMX ukrainska försvararna, även med tanke på den överlägsenhet som då övertog ryskt kommando, materiel, eldkraft, luftkraft och trupper.

Ukrainska väpnade styrkor analys försvar | Stridsflygplan | Rysk-ukrainska konflikten
De ryska militära och civila myndigheterna underskattade uppenbarligen kraftigt ukrainarnas motstånd, eftersom de överskattade sina egna förbands kapacitet.

Dessutom, om offensiven skulle misslyckas med att uppnå sina mål inom några veckor, kan de ryska arméerna finna sig själva allvarligt handikappade i sina manövrar av töandet i norra och östra delen av landet. De ryska arméerna hade med andra ord inte medel att lugnt genomföra en offensiv så geografiskt breddad som den som styrkornas utplaceringar kan antyda. Resten vet vi såklart. Den ryska offensiven stoppades i Kiev, Charkiv och Donbass, och endast sydfronten gjorde det möjligt för de ryska arméerna att göra betydande territoriella vinster. Tillkomsten av tjällossningen i slutet av mars tvingade den ryska generalstaben att dra tillbaka sina trupper från norra delen av landet, eftersom de var oförmögna att manövrera effektivt, samtidigt som de drabbades av ökande och stora förluster från enheter som var lättare och mycket rörliga ukrainare.

Uppenbarligen hade den ryska militäroperationen lidit av allvarliga brister, både i planeringen och i underrättelsetjänsten. De ryska strategerna, av vilka Vladimir Putin i första hand prydde alla dygder, inklusive talangen hos en stormästare i schackfrågor, hade uppenbarligen inte kunnat förutse de motgångar som arméerna skulle utsättas för, och hade underskattade allvarligt stridslusten och motståndsförmågan hos ukrainarna själva, såväl som hos deras ledare. Än i dag vet vi fortfarande inte orsakerna till sådana fel, som ändå föreföll uppenbara för västerländska analytiker. Det är troligt att, som ofta är fallet, flera åtföljande faktorer har skapat ett sådant misslyckande, allt från det tryck som makten utövar till övervärderingen av de ryska enheternas operativa kapacitet mot en bakgrund av endemisk korruption, liksom den allvarliga underutvärderingen av potentialen för motstånd och mobilisering av ukrainsk makt. Faktum kvarstår att, uppenbarligen, den strategiska och taktiska överlägsenheten för de ryska arméerna, som fortfarande antogs i början av år 2022, till stor del har underminerats av en armé som består av värnpliktiga och reservister, och det är troligt att om "Zima 2020 ” skulle spelas om idag skulle resultaten bli väldigt annorlunda.

2- Svårigheter för ryska enheter när det gäller kombinerad vapenaktion


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Aviation de chasse | Conflit Russo-Ukrainien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna