Pil 3, KF-51 Panther, F-35...: Tyskland vänder Frankrike ryggen utan att säga det

Under flera månader har de fransk-tyska försvarsindustriella samarbetsprogrammen lidit av en djup industriell divergens, vilket är fallet med motståndet mellan Dassault Aviation och Airbus DS inom det nya stridsflygprogrammet FCAS generation, eller mellan Nexter och Rheinmetall i stridsvagnsprogrammet för det framtida MGCS. Dessutom har Berlin tagit avstånd eller till och med dragit sig ur visst samarbete, såsom MAWS maritime patrullflygplansprogram som förkastades av förvärvet av amerikanska P-8A Poseidons, programmet för utvecklingen av stridshelikoptern Tiger 3 som endast kommer att produceras av Paris och Madrid (men där tyska företag kommer att delta), eller framtidens dödfödda artilleriprogram CIFS, officiellt förpassat till den grekiska kalendern, med vetskapen om att det nu är mycket osannolikt att det verkligen kan dyka upp en dag. Bortom de industriella oppositionerna fanns en subtil men mer och mer markerad reträttrörelse initierade av de tyska myndigheterna för två år sedan, och accentuerat sedan Angela Merkels avgång från kansliet. Men de senaste dagarnas förklaringar, liksom de beslut som Berlin meddelat, tar idag ett nytt steg framåt i denna troliga skilsmässa på gång mellan Paris och Berlin på försvarsområdet.

Faktum är att uttalanden har mångdubblats över Rhen för att ifrågasätta relevansen av detta samarbete, i ordets vidare bemärkelse. Det mest spektakulära gjordes utan tvekan av Bundeswehrs stabschef själv, general Eberhard Zorn. Medan de talade den 12 september inför Federal Council for Foreign Affairs, DGAP, förklarade den senare att den idag behövde utrustning som rullar, seglar och flyger, faktiskt tillgänglig och operativ, och inte vaga europeiska projekt i framtiden med osäkra prestanda. Och för att tillägga att de senaste exemplen ackrediterar hans reserver, genom att specificera att han inte ville ge ett exempel för att inte rikta in sig på vissa industrimän. Denna förklaring hade effekten av en bomb i den tyska pressen, många experter hade framför allt fördömt bristen på framsteg i FCAS- och MGCS-programmen och inte underlåtit att lägga fram alternativa lösningar, såsom det brittiska FCAS-programmet. , och KF-51 Panther av Rheinmetall.

Tempest 3D Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Storbritanniens Tempest talas alltmer om som ett effektivt alternativ för Tysklands fransk-tyska FCAS-program

Denna deklaration kom samtidigt som Berlins ståndpunkt officiellt fortfarande är att stödja europeiskt samarbete, som Olaf Scholz upprepade den 30 augusti i Prag. Emellertid är det förmodligen inte general Zorns arbete som upprörs över bristen på framsteg i visst samarbete. Låt oss komma ihåg att när hans motsvarighet till Luftwaffe uttryckte sin preferens för den amerikanska F-35 framför Typhoon och till Super Hornet för moderniseringen av sin armé, den senare hade tackats av Angela Merkel för att inte ha hållit sig till den officiella doktrinen. Omvänt verkar general Zorns uttalanden idag förena många röster över Rhen, experter och politiker, som särskilt tror att Berlin är den enda europeiska aktör som kan finansiera program som FCAS/FCAS och MGCS. Senaste chockerande beskedet även om det var förutsett, meddelade de tyska myndigheterna i går att de valt det israeliska IAI:s Arrow 3 anti-ballistiska system designat i samarbete med Boeing för att beväpna den europeiska luftvärns- och missilsköld som föreslogs av Olaf Scholz för två veckor sedan, och detta, medan Frankrike och Italien utvecklar den antiballistiska missilen Aster Block 1NT på sin sida, verkligt europeisk och kapabel att fånga upp missiler med en räckvidd på mer än 1500 km, det vill säga den väsentliga delen av den ryska taktiska arsenalen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna