Det framtida sydkoreanska hangarfartyget kan bli mycket större än väntat och utrustat med katapulter

- Annons -

Det minsta vi kan säga är att det sydkoreanska hangarfartygsprogrammet inte saknar vändningar. I oktober 2019 meddelade den sydkoreanske stabschefen, General Park Han-ki, att president Moon Jae-Ins administration hade godkänt byggandet av två hangarfartyg på 30.000 35 ton som kan köra F-XNUMXB stridsflygplan, vertikal eller kort start- och landningsversion av det berömda Lockheed-Martin-flygplanet, som framför allt används av US Marines Corps men även Royal Air Force, de japanska luftsjälvförsvarsstyrkorna och den italienska marinflyget. Ett år senare, 2020, var det inte längre fråga om 2 hangarfartyg härrörande från Dokdo-klassen, utan ett enda hangarfartyg på 40.000 16 ton som kan bära 35 F-8B och XNUMX helikoptrar. Programmet, kallat CVX, började sedan visa sig i form av modeller under utställningarna, medan Seoul meddelade att den sista delen av 20 F-35:or som landet hade åtagit sig att förvärva, skulle gälla ADAC/V F-35B-versionen.

Men programmet hade ingen brist på belackare, särskilt i det sydkoreanska parlamentet. Flera parlamentariker ansåg att fartyget skulle vara både mycket dyrt (2 miljarder dollar) och mycket sårbart för de många potentiella fiendens antiskeppssystem. Förutom att dessa krediter och mänskliga resurser enligt dem skulle kunna visa sig mer effektivt användas på andra försvarskomponenter som ballistiska missiler eller antimissilförsvar, uppfyllde hangarfartyget inte försvarsdoktrinen Sydkorea, baserad på snabba förebyggande anfallsförmåga som syftar till att halshugga motståndarens, i det här fallet Nordkorea, kommando, kommunikation och strategiska anfallsförmåga. Med anledning av administrationsbytet våren 2022, och president Yoon Seok-youls ankomst till Blå huset, tenderade många faktorer att tyda på att hangarfartygsprogrammet inte längre hade vinden i seglen. Seoul, och var till och med direkt hotad.

CLC sydkorea e1651581240386 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Inledningsvis var CVX-programmet tvungen att utrustas med en rak brygga, så att endast ADAC/V-enheter som F-35B kunde användas.

Sålunda meddelade landets myndigheter i början av juli att beställningen för de sista 20 sydkoreanska F-35:orna skulle inte vara på B-versionen kapabla att beväpna ett hangarfartyg, men på den landbaserade versionen A, som de första 40 beställda flygplanen. I slutet av augusti, som en del av beredningen av 2023 års försvarsbudget, visade det sig att CLC-programmet hade försvunnit från kreditgränserna, vilket tyder på att Yoon Seok-youl-administrationen hade instämt i åsikterna från kritiker av programmet, samtidigt som denna budget ger en betydande ökning av försvarsinvesteringar, för att nå 51,9 miljarder dollar 2023 mot 48 miljarder dollar 2022. Så småningom 2027 planerar Seoul att öka sin försvarsinsats till 66 miljarder dollar, eller 3,3 % av BNP, jämfört med 2,85 % idag. Faktum är att ödet för CLC-programmet då verkade beseglat, även för lokalpressen. Men de uttalanden som Försvarsmaktens stabschef, general Kim Seung-kyum, gjorde den 19 september under en presskonferens, blandar om korten. Det sydkoreanska hangarfartygsprogrammet är verkligen inte inställt. Tvärtom skulle Seoul undra om det är lämpligt att utrusta sig med ett mer imponerande hangarfartyg, och kanske utrustat med katapulter.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna