KAI presenterar en lovande modell av den marina versionen av sin KF-21 Boramae fighter

Medan allt ledde till att för några veckor sedan tro det Seoul hade övergett idén om att skaffa ett hangarfartyg, uttalandena från den sydkoreanske stabschefen, general Kim Seung-kyum, den 19 september, gav ny glans åt denna ambition. Inte nog med att programmet inte övergavs, utan Seoul skulle nu överväga att skaffa ett mer imponerande fartyg, i storleksordningen 60.000 16 ton, med möjlighet att förlita sig på en utländsk partner för att utföra byggnaden. Dessutom, där den initiala CVX var att implementera 35 amerikanska F-21B, kunde det nya sydkoreanska fartyget å sin sida bära en marinversion av det nya KF-2022 Boramae jaktplan designat av KAI, som gjorde sin första flygning i somras . Det tog bara några dagar för denna hypotes att ta form på Defence Expo 21-utställningen i Goyang i Seouls förorter, där KAI presenterade en modell av KF-XNUMXN, den ombordvarande marina versionen av dess flygplan.

Den sydkoreanska tillverkaren klargjorde, under presentationen av denna modell, att det bara var ett koncept av vad som skulle kunna vara en version av Boramae avsedd att gå ombord på ett eventuellt framtida flygbolag. Sydkoreanska flygplan, ett sätt att säga att hittills, ingen order eller kontrakt har meddelats officiellt för att utveckla en sådan enhet av landets myndigheter. Den presenterade modellen är dock inte på något sätt en enkel KF-21 utrustad med ett landställ och ett förstärkt landställ. I själva verket verkar flygplanet ha tagit måttet på de begränsningar som representeras av designen och implementeringen av en sådan apparat.

KF21 Boramae första flygning analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Notera att tåget av KF-21 skiljer sig mycket från det som presenteras på modellen av KF-21N

Således är KF-21N mer imponerande än landversionen, med en längd på 17,1 meter, 30 cm längre och ett vingspann på 12,3 meter mot 11,2 för den ursprungliga versionen, vilket ger KF-21N en 20% större vingarea. Vingarna, exakt, kan vikas över en längd på cirka 1 meter, vilket gör det möjligt att minska flygplanets markfotavtryck, en viktig egenskap i de trånga hangarerna på ett hangarfartyg. KF-21N skulle drivas av två GE F-414 som landversionen, och den maximala startvikten skulle vara identisk mellan de två versionerna, även om tomvikten är något högre för marinversionen. Slutligen presenteras enheten med ett förstärkt underrede som tillåter katapultstart med en ångkatapult eller American Emals, och en landningskrok som verkar väldigt lätt för en enhet med denna massa. Det bör noteras i detta avseende att markfrigången för flygplanet har ökat avsevärt, höjden på KF-21N överstiger Boramae med 50 cm.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna