Rafale, Caesar, FDI, Scorpene...: Vad är det för fransk försvarsutrustning som exporteras så bra idag?

Orderingången för export av fransk försvarsutrustning nådde 11,7 miljarder euro 2021, det tredje bästa året som någonsin registrerats av denna industri, medan 2022 lovar att bli ett av alla rekord på över 20 miljarder euro, särskilt på grund av ordern på 80 flygplan Rafale av Förenade Arabemiraten för mer än 14 miljarder euro. Faktum är att Frankrike sedan 1950 har flyttat mellan 3:e och 4:e plats i världsrankingen av vapenexportörer, efter USA, Sovjetunionen/Ryssland och i paritet med Storbritannien på detta område. . Fransk export representerar idag mer än 80.000 8,5 direkta och indirekta jobb, med en genomsnittlig omsättning på 40 miljarder euro per år, vilket motsvarar XNUMX % av denna industrisektors aktivitet.

Under de senaste åren har viss utrustning nått stora framgångar på den internationella scenen. Alltså Rafale, som försvarsminister Hervé Morin 2010 beskrev som för komplex, för dyr och osäljbar, har nu etablerat sig som en historisk framgång för flygplanstillverkaren Dassault Aviation och hela teamet. Rafale, flygplanet har beställts av 7 internationella kunder: Egypten för 54 flygplan, Qatar för 36 flygplan, Indien för 36 flygplan, Grekland för 24 stridsflygplan inklusive 12 begagnade, Kroatien för 12 begagnade flygplan, Förenade Arabemiraten för 80 jägare och nyligen Indonesien som formaliserade en första order på 6 enheter för en global order på 42 fighters. Andra länder hör till raden av potentiella kunder, som t.ex Serbie et irakMedan Indien, Grekland och Egypten planerar att beställa nya enheter. I slutändan Rafale har redan överträffat förväntningarna från de franska tillverkarna som deltar i dess tillverkning med Dassault Aviation, såsom Safran för M88 turbojets, Thales för elektroniska system ombord inklusive AESA RBE-2 radar, och MBDA för ammunition och luftmissiler -luft och luft-mark/yta.

nästa caesar 8X8 försvarsanalys | Artilleri | Stridsflygplan
Den tunga 8×8-versionen av Nexters CAESAR har beställts av Tjeckien och Danmark

Om Rafale Enbart representerar mer än hälften av den franska vapenexporten sedan 2015 i värde, är det inte en isolerad framgång. Således har Nexters lastbilsmonterade CAESAR-kanon tagit en betydande marknadsandel i en mycket konkurrensutsatt sektor på bara några år. Den beställdes alltså i 6×6 version av Saudiarabien för mer än 130 exemplar, Indonesien för 55 exemplar, Marocko för 36 exemplar och Thailand för 6 exemplar, medan Ukraina fick 18 exemplar av denna typ hämtade från den franska inventeringen för att stärka dess kapacitet mot Ryssland. Danmark och Tjeckien har valt den tyngre och bättre bepansrade 8×8-versionen, i 15 respektive 52 exemplar. Slutligen, den Belgien och Litauen beställde nyligen den nya Mk2-versionen som också beställts av Paris för att komplettera sin inventering, respektive 28 och 18 exemplar. När det gäller Rafale, kan CAESAR samla nya order, särskilt för Colombia, Spanien och Irak. Det talas också om en ny leverans av system till Ukraina, utan att det för tillfället är känt om det är en beställning eller en donation, inte heller vilken version och enligt vilken tidsram denna transaktion ska ske.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Artilleri | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna