Vilka är de fyra pelarna som kommer att göra Kina till världens militära supermakt 4?

Om Kina i dag förblir utklassat av USA, kan det mycket väl, år 2035, bli den första militära supermakten på planeten, med fyra effektivt bemästrade pelare.

Med 2 miljoner soldater, mindre än 3000 4 moderna stridsvagnar, tusen fjärde generationens stridsplan och bara två hangarfartyg och ett trettiotal jagare är de kinesiska arméerna åtminstone på papperet långt ifrån att representera en motståndarpotential utom räckhåll för USA , än mindre västra lägret som helhet.

Men den militära konstruktion som Peking har genomfört under omkring trettio år är idag amerikanska soldaters och strategers besatthet, till den grad att alla materiella och doktrinära utvecklingar som genomförts över Atlanten under de senaste tio åren endast syftar till att begränsa kinesernas framväxt. arméer.

Utöver den omedelbara uppfattningen av Pekings styrkor idag, förlitar sig Kina på fyra strategiska pelare som, om de utförs på rätt sätt, kan göra landet till världens ledande militärmakt år 4. , och ge det strategiska fördelar som kommer att vara mycket svåra för Förenta staterna. stater och dess allierade att motverka.

1- En ambitiös men mätt teknisk strategi;

Under hela det kalla kriget syftade västerländsk strategi till att neutralisera den numeriska överlägsenheten hos de sovjetiska styrkorna och dess satelliter i Warszawapakten, och till stor del förlitade sig på en teknisk fördel som var tillräcklig för att fungera som en styrka.

Gulfkriget 1991 bekräftade på sätt och vis relevansen av denna doktrin, att koalitionsstyrkorna hade svept över de irakiska arméerna med i huvudsak sovjetisk utrustning på bara några veckors flygkampanj och 100 timmars markstrid, även om koalitionens markstyrkor var numerärt i nivå med de irakiska arméerna.

För USA, och en stor del av deras allierade, visades det att teknisk överlägsenhet gav en nettooperativ fördel, och kunde kompensera för en numerisk svaghet till viss del.

Så här över Atlanten grep en teknologeufori Pentagon, med utvecklingen av många program med oproportionerliga ambitioner som slutade i bittra misslyckanden, som Zumwalt-förstörarna, Comanche-stridshelikoptern eller de många försöken att ersätta M2 Bradley

Kinas militära stormakt bygger på betydande investeringar för att utveckla modern, högpresterande utrustning
J-10C är inte överlägsen F-16, men den är långt ifrån missgynnad i jämförelse med den amerikanska enheten

Även kinesiska strateger lärde sig värdefulla lärdomar av detta krig. För dem, om de skulle en dag att konfrontera de västerländska arméerna, var det nödvändigt att neutralisera den tekniska gradienten hos dessa krafter i förväg, inte genom att försöka utveckla effektivare utrustning än USA eller européerna, utan genom att utrusta sig med utrustning tillräckligt nära deras, så att koefficientmultiplikatorn som spelade fullt ut under Gulfkriget, befinner sig neutraliserad.

Det är därför inte förvånande att notera att J-10 enmotoriga jaktplan erbjuder prestanda och kapaciteter som ligger mycket nära F-16 och Mirage 2000, att J-11 närmar sig F-15 och att J -16 har väldigt lite att avundas F-15E på. När det gäller J-20, liksom J-35 som för närvarande testas, kommer de förmodligen inte att vara lika med F-22 eller F-35, men de kommer inte heller att tillåta dessa flygplan att dra en avgörande fördel.

Faktum är att under de senaste 15 åren har många nya kinesiska utrustningar helt klart inspirerats i design och prestanda av de som utgör huvuddelen av västerländska styrkor, såsom Z-20-helikoptern mot UH-60 Black Hawk och dess marinversionen MH-60 Romeo, transportplanet Y-20 mot C-17, jagaren Typ 052D mot Arleigh Burke jagarna, eller till och med radarplanet som gick ombord på KJ-600 mot mot E-2D Hawkeye.

Dessutom är USA inte den enda källan till "inspiration" för ingenjörer i Peking, vilket demonstreras av PCL-181 lastbilsmonterad kanon inspirerad av franska CAESAR. På senare tid har vi kunnat observera en viss förkortning av den kinesiska svarstiden gentemot västerländska innovationer, till exempel presentationen av en kopia av stridsdrönaren XQ-58A Valkyrie även om den senare fortfarande bara är vid prototypen skede.

pcl 181 Militär maktbalans | Militära allianser | Försvarsanalys
Relationen mellan den nya kinesiska PCL-181 och den franska CAESAR är uppenbar

Kina avstår uppenbarligen inte från att göra vissa avgörande tekniska genombrott, som i fallet med hypersoniska vapen till exempel, men kärnan i dess strategi idag är verkligen baserad på neutraliseringen av den västerländska tekniska gradienten, för att beröva USA detta tillgång som är värd en kraftmultiplikator i händelse av en konfrontation.

Dessutom, för att inte utlösa en kapprustning som den som USA och Sovjetunionen upplevde på 50-talet, är Peking fortfarande ganska mätt i sina ambitioner, och försöker aldrig överutnyttja sina fördelar, digitalt förstådda. Åtminstone för stunden.

2- Exemplarisk operativ och industriell planering

Om Kina inte vill göra försvarstekniken till en avgörande tillgång, utan helt enkelt neutralisera denna tillgång i västerlänningarnas händer, beror det på att det har andra mycket mer exklusiva tillgångar. Den första av dessa är ingen mindre än den exceptionella kvaliteten på dess operativa och industriella försvarsplanering sedan ett trettiotal år tillbaka.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Militär maktbalans | Militära allianser | Försvarsanalys

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

6 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna