LPM 2023: Frankrike vill ge sina väpnade styrkor nödvändiga medel för att hantera nya hot

Efter valet av François Hollande till republikens president 2013, åtog sig Jean-Marc Ayraults nya regering att utforma en ny militär programmeringslag, med det tydligt uttalade målet att minska militära utgifter till ett strikt minimum på detta område. Det är i detta sammanhang som tjänsterna vid finansministeriet i Bercy åtog sig att föreslå den berömda "Plan Z", som syftade till att begränsa de franska väpnade styrkorna till en expeditionsstyrka på 60.000 2008 man för externa operationer, och för att avskräcka att behandla den internationella hotet som då uppfattades som särskilt diffust, trots de många larm som sedan 4 visade att Ryssland, men även Kina, Turkiet eller Iran, följde konfrontationsbanor. Det krävdes sedan all den politiska tyngden av försvarsminister Jean-Yves Le Drian, och en av de dåvarande fyra stabschefernas starkaste positioner, för att få Bercy och Jean-Marc Ayrault att avsäga sig sina mål. Även om arméernas budget inte växte under denna femårsperiod, och arméernas format reviderades nedåt, gjorde det gemensamma agerandet av armécheferna det möjligt att avsevärt begränsa skadan genom att upprätthålla ett globalt arméformat, även om vissa av dess komponenter reducerades till att bara upprätthålla kompetens.

Det är i synnerhet tack vare deras envishet och beslutsamhet som Emmanuel Macron och Florence Parly kunde inleda, från 2017, en budgetbana för att reparera arméerna, eftersom det fanns något kvar att reparera? En strikt tillämpning av den militära programmeringslagen 2019-2025 har fört försvarsmaktens budget till 41 miljarder euro 2022, jämfört med 32 miljarder euro 2016, det vill säga en ökning med nästan 30 % på 5 år. Medan den nya försvarsministern Sebastien Lecornu har åtagit sig att utforma en ny militär programmeringslag för perioden 2023-2029 för att svara på den mycket snabba försämringen av säkerhetsfrågor, inklusive i Europa, verkar det som om en ny tro, och trots de konsekvenser som man kan tänka sig om Plan Z hade genomförts 2013, har Bercy för avsikt att spela skiljedomaren mot de budgetambitioner som Hotel de Brienne aviserat, men på ett radikalt annat sätt.

le drian holland analyserar försvaret | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Frankrike
Det krävdes all beslutsamhet från JY LeDrian och de 4 stabscheferna 2013 för att förhindra att de franska arméernas budgetförsämring

Sebastien Lecornu och försvarsministeriet arbetar för närvarande med en övergripande bana på 400 till 410 miljarder euro under perioden 2023-2029, det vill säga i genomsnitt 57 till 58 miljarder euro/år, dvs. en ökning med € 16 miljarder./år och nästan 40 % jämfört med budgeten för 2022. Bercy å sin sida står fortfarande kvar på en total utgift på 377 miljarder euro under samma period, dvs. en genomsnittlig budget på 53 miljarder euro per år och en begränsad ökning till 12 miljarder euro och 31 % per år. När det väl har omsatts till en linjär ökning av krediter, skulle Försvarsmaktens ministerium sikta på en försvarsbudget på 73 miljarder euro 2029, det vill säga en försvarsinsats på 2,7 % (värdet som rekommenderas vid många tillfällen i våra artiklar), medan Bercy skulle vilja begränsa detta mål till 65 miljarder euro 2029 och en försvarsinsats på 2,4 %. Det måste erkännas att Bercys förslag förmodligen skulle ha glädjet all militär för bara några år sedan, medan den bana som föreslagits av ministeriet för försvarsmakten exakt motsvarar försvarsmaktens behov med hänsyn till objektiva verkligheter. Den bana som föreslås av Hotel de Brienne skulle dock erbjuda många möjligheter för Frankrike, både i Europa och i världen.

bild 2 Försvarsanalys | Arméns budgetar och försvarsinsatser | Frankrike

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Budgets des armées et effort de Défense | France

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. […] Faktum är att sedan flera månader tillbaka långdistansartillerisystem, oavsett om det är självbärande system med stor kaliber som bär 50 km idag och mer än 70 km i morgon, och systemprecisionsraketuppskjutare som amerikanska HIMARS eller South Koreanska K239, som bär mellan 80 och 300 km, har upplevt ett extraordinärt återuppvaknande av intresse inom västerländska arméer. Polen har ensamt meddelat en order på 300 K239 Chunmoo med Seoul, och 200 ytterligare HIMARS med Washington, som utgör, med cirka 624 sydkoreanska 9 mm K155 självgående vapen, den mest formidabla artillerikapaciteten i Västeuropa och en av de mest kraftfulla på hela planeten. Även i Frankrike är problemet aktuellt, och det är också ett av de viktigaste framstegsområdena som identifierats som en del av förberedelserna av nästa militärprogramlag 2023–2029 som för närvarande förbereds. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna